
Piernik-wieniec świąteczny
- cukier muscovado: 250 g
- masło: 100 g
- mąka: 350 g
- miód: 80 g
- soda oczyszczona: 5 g
- sól: 3 g
- korzeń imbiru: 3 g
- przyprawa do piernika: 15 g
- jajka: 1 szt.
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Cukier, miód i masło podgrzewamy w rondlu aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i bąbelkującą masę gotujemy przez 1–2 min, mieszając aż wszystko się dobrze połączy. Odstawiamy, aby ostygło przynajmniej przez 10 min. Mąkę, szczyptę soli, sodę i przyprawy mieszamy w dużej misce. Dodajemy ciepłą masę miodową i jajko, mieszamy aby wszystko się połączyło po czym delikatnie zagniatamy elastyczne , gładkie ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki, aby odpoczęło na co najmniej 30 min. Po wyjęciu pozostawiamy je w temperaturze pokojowej aż zmięknie.
krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C i dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta odcinamy, resztę owijamy folią i odkładamy. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 i 1/2 cm. Używając talerza lub dna tortownicy jako szablonu wycinamy z ciasta koło o śr. 20 cm. Przenosimy je na przygotowaną blachę ostrym nożem wycinamy środek, aby powstał pierścień o szer. 7 cm. Całe odcięte ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego za pomocą rozmaitych foremek różne kształty ciasteczek (gwiazdki, choinki, bałwanki, dzwoneczki, półksiężyce i śnieżynki), aby nimi ozdobić wieniec – potrzebujemy 20¬25 sztuk. Układamy je na przygotowanej blasze. Pieczemy 10–12 min, zamieniając półki w połowie pieczenia. W górnej części pierścienia za pomocą noża lub szpikulca robimy otworek na przeciągnięcie sznurka lub wstążki. Przenosimy na kratkę, aby stygło.
krok 3
Cukier mieszamy z pastą dekoracyjną i wystarczającą ilością wody, aby uzyskać gęsty lukier. Przenosimy go do szprycy z końcówką o bardzo małym otworku i ozdabiamy pierniczki. Pozostawiamy do wyschnięcia przez 1–2 godz. Używając lukru, smarujemy pierniczki pod spodem i przyklejamy je do wieńca. Może leżeć na stole lub jeżeli chcemy go powiesić, przeciągamy przez otworek wstążkę. Piernikowy wieniec będzie smaczny co najmniej przez 2 tygodnie.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

