Reklama

Przepis na ciasto z cukinii

Składniki:

1/4 szklanki oleju (+ ew. 1–2 łyżki)
25 dag cukru
2 jajka
łyżka olejku migdałowego
25 dag mąki
5 łyżek naturalnego kakao
2 łyżeczki sody
łyżka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
25 dag drobno startej cukinii (bez skórki)
10 dag posiekanych orzechów włoskich
kilka posiekanych śliwek w czekoladzie
tabliczka gorzkiej czekolady + łyżka masła na polewę

Kroki przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Średnią keksówkę natłuszczamy
oprószamy mąką. Ucieramy olej
cukier
jajka i olejek migdałowy. Mieszamy przesianą mąkę
kakao
sodę i przyprawę do piernika z pieprzem
małymi porcjami dodajemy do oleju z cukrem i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli jest za gęste
można dolać nieco więcej oleju)
mieszamy z cukinią
orzechami i śliw-kami w czekoladzie
przekładamy do formy. Pieczemy ok. 45 min
do suchego patyczka. Pokruszoną czekoladę topimy na parze z masłem
ciepłą polewą smarujemy ciasto.

Reklama

Porady:

Zobacz przepis na: piernikowy sernik

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama