Reklama

Pyszny piernik z herbatą do kawy

Składniki:

SKŁADNIKI:
CIASTO
przyprawa do piernika
soda -2 łyżeczki
cukier -1 szkl
jajka -5 szt
miód sztuczny -1 słoik
woda gotowana -1 szkl
mąka -3 szkl
olej -1 szkl
esencja z herbaty- 2 saszetki
tłuszcz do formy
KREM ŚMIETANKOWY
śmietana 30% - 400 ml
bita śmietana - 2 opak
POLEWA CZEKOLADOWA
jajko - 1 szt
kakao -3 łyżki
cukier - 3 łyżki
margaryna -0,5 kost

Kroki przygotowania:

CIASTO
Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika. Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części.
KREM ŚMIETANKOWY
Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut
POLEWA CZEKOLADOWA
Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę, ucierać aż polewa zgęstnieje.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
ciasto krem śmietankowy ciasto krem śmietankowy ciasto Wierzch ciasta polać polewą, odstawić do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama