
Piernik z makiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mak: 150 g
- cukier: 150 g
- przyprawa do piernika: 5 g
- skórka pomarańczowa: 15 g
- miód: 320 g
- jajka: 2 szt.
- mąka: 160 g
- soda oczyszczona: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Miód, połowę cukru, przyprawę do piernika i szklankę wody podgrzewamy wolno na małym ogniu, aż doprowadzimy do wrzenia. Studzimy, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i zarabiamy nożem, dodajemy resztę cukru, skórkę pomarańczową, żółtka i ubite na pianę białka. Zarabiamy ciasto, dodajemy mak i sodę, dokładnie wyrabiamy. Owijamy ciasto w czystą lnianą serwetę i zostawiamy w chłodnym miejscu, aby dojrzało (może to być od kilku godz. do kilku dni).
krok 2
Dojrzałe ciasto układamy w posmarowanej tłuszczem formie, wierzch smarujemy jajkiem i wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Dekorujemy polewą czekoladową i oprószamy cukrem pudrem.
Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 12/2016

