Reklama

Ciasto jest godne upieczenia, bo do niego dodaje się ugotowane ziemniaki, których w ogóle nie czuć

Składniki:

1 kostka masła,
1 słoiczek miodu sztucznego,lub prawdziwego,
1 mała paczka kakao (te z wiatrakiem na opakowaniu),
25 dag cukru kryształu,
2 paczki przypraw do pierników,
bakalie, tj. : rodzynki, migdały, orzechy włoskie i laskowe-do smaku,
1 kg mąki pszennej,
1 paczka proszku do pieczenia,
3 jajka,
1 kg. ugotowanych ziemniaków,
powidła śliwkowe,
posypka kolorowa, lub kokos.

Kroki przygotowania:

Masło, miód, 1 mała paczka kakao, cukier, 2 paczki przypraw do pierników, bakalie, tj. (rodzynki, migdały, orzechy) połączyć razem.
Masa nie powinna być zbyt chłodna.
Dodać do tego: mąkę , 1 paczkę proszku do pieczenia, 3 jajka (dodawać po 1 i mieszać).
Po wymieszaniu składniki połączyć z 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę.
Wymieszać wszystko dokładnie i wlać na blachę.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać różnokolorową posypką, lub kokosem.
Można też przełożyć piernik powidłami własnej roboty, np. śliwkowymi.
Piec w temperaturze 180 stopni C, 50 minut.
Smacznego.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama