Pierniki bezglutenowe
- mąka gryczana: 500 g
- masło: 150 g
- cukier trzcinowy: 125 g
- miód: 125 g
- przyprawa do piernika: 10 g
- cynamon: 4 g
- kakao: 16 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- soda oczyszczona: 4 g
- żółtko: 2 szt.
- śmietana 30%: 20 g
- woda: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Masa piernikowa: do rondelka przekładamy masło (lub olej kokosowy), cukier (lub zamiennik, np. większa ilość miodu, erytrytol lub ksylitol), miód (lub podwójna porcja, jeśli nie dodajemy cukru), przyprawę do piernika (najlepiej domową), cynamon i kakao (lub karob). Wszystko to podgrzewamy, na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.

Justyna Dudek krok 2
Po ostygnięciu masy: sodę rozpuszczamy w 15 ml wody. Dodajemy do ugotowanej masy, mieszamy trzepaczką, do połączenia. Potem dodajemy 2 żółtka i ponownie mieszamy.

Justyna Dudek krok 3
Mąka: przesiewamy ją do miski, dodajemy do płynnej masy. Mieszamy, a po chwili wyrabiamy ciasto ręcznie. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany (słodkiej, płynnej 30% lub 36%) – ma powstać jednolite ciasto, jeśli nie chce się dobrze zlepić, dodajemy kolejną łyżkę śmietany. Tworzymy kulę.

Justyna Dudek krok 4
Wałkowanie: ciasto rozdzielamy na 4 części. Każdą z nim wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia – docelowa grubość to 5–7 mm. Można też odstawić je na chwilę, stanie się bardziej elastyczne i formowanie będzie możliwe bez użycia górnego papieru. Popularną metodą jest też podsypanie mąką gryczaną i wtedy arkusze papieru nie będą potrzebne.
krok 5
Wycinanie pierników: foremki odciskamy w cieście. Jeśli będą się kleiły, można wsypać mąkę do miseczki i zanurzać w niej foremki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na nią przenosimy ciastka, w razie potrzeby podważamy je nożem.

Justyna Dudek krok 6
Pieczenie: w czasie wycinania pierników bezglutenowych rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół. Wstawiamy na ok. 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy je na chwilę do przestygnięcia i dopiero potem zdejmujemy je z blachy. Jeśli zrobimy to od razu, mogą się połamać, bo na początku będą bardzo miękkie. Potem zdejmujemy je na kratkę, żeby ostygły całkowicie.

Justyna Dudek krok 7
Podanie: można je ozdobić lukrem do pierników lub szybkim lukrem z cukru pudru i cytryny, tworząc wzorki świąteczne albo po prostu posmarować wierzch. Można je też posypać samym cukrem pudrem lub zostawić bez niczego.

Justyna Dudek krok 8
Przechowywanie: wkładamy je do metalowej puszki lub szklanego słoika. Zachowają świeżość przez 10 dni.


