
Choinka z piernika
- masło: 120 g
- miód: 200 ml
- cukier: 200 g
- przyprawa do piernika: 30 g
- mąka: 500 g
- soda oczyszczona: 5 g
- kakao: 15 g
- sól: 2 g
- jajka: 1 szt.
- białko jaja: 1 szt.
- cukier puder: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: w rondelku na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem, cukrem i przyprawą do piernika. Mieszamy do połączenia składników, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Składniki sypkie: do dużej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli.
krok 3
Zagniatanie ciasta: do mąki dodajemy przestudzone składniki z rondelka. Wbijamy jajko i mieszamy całość szpatułką lub dużą drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
krok 4
Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 5
Wycinanie pierników na choinkę: ciasto z lodówki przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką. Rozwałkowujemy je na placek o grubości 3–4 cm. Foremkami wycinamy różnej wielkości gwiazdki lub kwiatki.
krok 6
Pieczenie: ciasteczka układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 min.
krok 7
Lukier: ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej cukier puder. Miksujemy przez 5–10 min do uzyskania gęstego białego lukru.
krok 8
Choinka z pierników: pierniki układamy jeden na drugim zaczynając od największego do najmniejszego, łącząc je za pomocą lukru. Ostatnią gwiazdkę (lub kwiatek) wbijamy w lukier prostopadle do innych pierników.

