Reklama

Piernikowe ciastka z ziemniakami to smakołyk z wyraźną korzenną nutą. Przygotowując je możecie wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Takie smakołyki mogą być również podane jako ciastka na święta. Ładnie zapakowane będą świetnym prezentem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Do ugotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy cukier muscovado, białko, posiekane orzechy laskowe, dżem morelowy, mąkę orkiszową, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, ucieramy za pomocą miksera.

  • krok 2

    Wafle rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem. Masę korzenną przekładamy do rękawa cukierniczego z gładką sporą końcówką i wyciskamy porcyjki na wafle. Wszelkie nierówności wygładzamy wilgotnym palcem. Pieczemy 18–20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

  • krok 3

    Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce. Większość posiekanej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając. Piernikowe ziemniaki zanurzamy w płynnej czekoladzie, jeśli to konieczne nadmiar zdejmujemy za pomocą pędzelka. Umieszczamy je na pergaminie i pozostawiamy, aby stężały. Posypujemy pozostałą czekoladą. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, umieszczone pomiędzy pergaminem w puszkach lub hermetycznych plastikowych pudełkach, nawet do 3 tygodni.

Porady:

W przepisie wykorzystano wafle o średnicy 4 cm. Dżem owocowy to dżem morelowy.

Do przygotowania świątecznych ciastek przydadzą się różnego rodzaju foremki. Gotowe ciastka warto przechowywać w szklanym słoju lub w naczyniu ozdobionym okolicznościowymi wzorami. Osobom lubiącym piec można ofiarować np.: zabawny minutnik w kształcie piernikowego ludzika.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama