
Piernikowe ciastka z ziemniakami
- ziemniaki: 120 g
- cukier muscovado: 80 g
- białko jaja: 1 szt.
- orzechy laskowe: 180 g
- dżem owocowy: 1 łyżka stołowa
- mąka orkiszowa: 1.5 łyżki stołowe
- przyprawa do piernika: 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 1 łyżka stołowa
- wafle: 40 szt.
- gorzka czekolada: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Do ugotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy cukier muscovado, białko, posiekane orzechy laskowe, dżem morelowy, mąkę orkiszową, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, ucieramy za pomocą miksera.
krok 2
Wafle rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem. Masę korzenną przekładamy do rękawa cukierniczego z gładką sporą końcówką i wyciskamy porcyjki na wafle. Wszelkie nierówności wygładzamy wilgotnym palcem. Pieczemy 18–20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
krok 3
Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce. Większość posiekanej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając. Piernikowe ziemniaki zanurzamy w płynnej czekoladzie, jeśli to konieczne nadmiar zdejmujemy za pomocą pędzelka. Umieszczamy je na pergaminie i pozostawiamy, aby stężały. Posypujemy pozostałą czekoladą. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu, umieszczone pomiędzy pergaminem w puszkach lub hermetycznych plastikowych pudełkach, nawet do 3 tygodni.

