
Piernikowe mince pies
- rodzynki: 100 g
- korzeń imbiru: 50 g
- mąka pszenna: 250 g
- imbir: 0.5 łyżeczki
- cynamon: 0.25 łyżeczki
- masło: 125 g
- cukier puder: 30 g
- jajka: 1 szt.
- orzeszki ziemne: 100 g
- orzechy włoskie: 100 g
- daktyle: 100 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal293
- tłuszcz11g
- tłuszcz nasycony6g
- węglowodany45g
- cukry29g
- błonnik2g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: przesypujemy mąkę, cynamon i sproszkowany imbir do dużej miski. Możemy też dorzucić domową przyprawę do piernika. Kroimy masło w kostkę i rozcieramy je opuszkami palców z suchymi składnikami, aż mieszanka będzie przypominać drobną bułkę tartą. Dodajemy cukier puder i jajko. Mieszamy, aż składniki zaczną się zlepiać. Przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i krótko zagniatamy, do powstania gładkiego ciasta (możemy też zmiksować składniki w robocie kuchennym). Formujemy z niego dysk, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez co najmniej 30 minut. Surowe ciasto piernikowe można przechowywać przez 1 dzień w lodówce lub przez 3 miesiące w zamrażarce.
krok 2
Nadzienie: obieramy korzeń imbiru i ścieramy go na tarce lub drobno siekamy. Łączymy z bakaliami. W klasycznym angielskim przepisie używa się gotowej mieszanki o nazwie mincemeat. Można ją kupić w specjalistycznym sklepie z importowaną żywnością lub przyrządzić samodzielnie. Składa się zazwyczaj z takich elementów jak rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka cytrusów, przyprawy korzenne i miąższ jabłka. Bakalie najlepiej jest namoczyć w brandy lub soku z cytryny. Następnie trzeba je posiekać i wymieszać z tłuszczem (w oryginalnej recepturze jest to łój, ale my możemy wykorzystać miękkie masło).
krok 3
Formowanie babeczek: rozwałkowujemy schłodzone ciasto na lekko oprószonym mąką blacie, na grubość 3 mm. Wycinamy z niego 12 krążków za pomocą foremki do ciastek o średnicy 8 cm. Wykładamy nimi foremki do babeczek. Do każdej wkładamy po łyżce bakaliowej mieszanki z imbirem. Łączymy pozostałe skrawki ciasta i ponownie rozwałkowujemy. Wycinamy 12 miniaturowych piernikowych ludzików. Umieszczamy je na wierzchu każdego ciastka.
krok 4
Piernikowe mince pies: pieczemy przez 20 minut w 190°C (tryb góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Pozostawiamy babeczki z bakaliami w foremkach na 5 minut, a następnie wyjmujemy je na kratkę cukierniczą. Kiedy całkowicie wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku do 4 dni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

