Reklama

Piernikowe mince pies to połączenie dwóch klasycznych bożonarodzeniowych wypieków – korzennych ciastek i angielskich babeczek wypełnionych bakaliami. Można skorzystać z gotowego, tradycyjnego nadzienia, ale w Polsce jest ono trudno dostępne. Dlatego podpowiadamy, jak przyrządzić własną mieszankę ulubionych suszonych owoców i przypraw. Nasze korzenne mince pies uroczo udekorowane są miniaturowymi piernikowymi ludzikami.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal293
  • tłuszcz11g
  • tłuszcz nasycony6g
  • węglowodany45g
  • cukry29g
  • błonnik2g
  • białko3g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: przesypujemy mąkę, cynamon i sproszkowany imbir do dużej miski. Możemy też dorzucić domową przyprawę do piernika. Kroimy masło w kostkę i rozcieramy je opuszkami palców z suchymi składnikami, aż mieszanka będzie przypominać drobną bułkę tartą. Dodajemy cukier puder i jajko. Mieszamy, aż składniki zaczną się zlepiać. Przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i krótko zagniatamy, do powstania gładkiego ciasta (możemy też zmiksować składniki w robocie kuchennym). Formujemy z niego dysk, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez co najmniej 30 minut. Surowe ciasto piernikowe można przechowywać przez 1 dzień w lodówce lub przez 3 miesiące w zamrażarce.

  • krok 2

    Nadzienie: obieramy korzeń imbiru i ścieramy go na tarce lub drobno siekamy. Łączymy z bakaliami. W klasycznym angielskim przepisie używa się gotowej mieszanki o nazwie mincemeat. Można ją kupić w specjalistycznym sklepie z importowaną żywnością lub przyrządzić samodzielnie. Składa się zazwyczaj z takich elementów jak rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka cytrusów, przyprawy korzenne i miąższ jabłka. Bakalie najlepiej jest namoczyć w brandy lub soku z cytryny. Następnie trzeba je posiekać i wymieszać z tłuszczem (w oryginalnej recepturze jest to łój, ale my możemy wykorzystać miękkie masło).

  • krok 3

    Formowanie babeczek: rozwałkowujemy schłodzone ciasto na lekko oprószonym mąką blacie, na grubość 3 mm. Wycinamy z niego 12 krążków za pomocą foremki do ciastek o średnicy 8 cm. Wykładamy nimi foremki do babeczek. Do każdej wkładamy po łyżce bakaliowej mieszanki z imbirem. Łączymy pozostałe skrawki ciasta i ponownie rozwałkowujemy. Wycinamy 12 miniaturowych piernikowych ludzików. Umieszczamy je na wierzchu każdego ciastka.

  • krok 4

    Piernikowe mince pies: pieczemy przez 20 minut w 190°C (tryb góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Pozostawiamy babeczki z bakaliami w foremkach na 5 minut, a następnie wyjmujemy je na kratkę cukierniczą. Kiedy całkowicie wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku do 4 dni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama