Reklama

Nowy pomysła na obiad, coś innego i efektownego

Składniki:

CIASTO:
2 szklanki mąki
4 dag drożdży
2 łyżki oliwy
żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru
niecała szklanka letniej wody
FARSZ:
30 dag mięsa mielonego
duża cebula
pół czerwonej papryki
3 -4 łyżki kukurydzy
chili
sól
pieprz
przyprawa do mielonego
2 łyżki oleju

Kroki przygotowania:

Drożdże rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszaj mąkę z solą i dodaj rozpuszczone drożdże, zamieszaj, dodaj 2 łyżki oliwy. Do ciasta dodaj letnią wodę i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj i odstaw na 35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso przesmaż na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, smaż chwilę razem. Dodaj kukurydzę i przyprawy oraz trochę wody i chwilę duś razem.
Ciasto podziel na 4 części, każdą część rozwałkuj na opkrągły placek. Na środku umieść część farszu. Brzeg ciasta zwilż wodą, złóż na pół i mocno zlep, formując duży pieróg. Z każdą częścią ciasta postępuj tak samo. Gotowe pierogi umieść na wysmarowanej olejem blasze. Wierzch pierogów posmaruj żółtkiem z odrobiną wody. Piec 30 minut.

Reklama

Notka redakcyjna:

Jeśli lubisz pierogi pieczone, to koniecznie spróbuj jeszcze pierożków z żółtym serem i pieczarkami oraz meksykańskich empanadas.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama