Porady:
- Łososia wędzonego z powodzeniem można zastąpić jego smażoną wersją. Do przygotowania farszu sprawdzi się również łosoś z piekarnika lub gotowany na parze.
- Jeśli nie macie dostępu do oryginalnego, włoskiego serka ricotta możecie użyć twarogu.
- Pierogi można podawać nie tylko z sosem maślano-ziołowym. Równie dobrze smakują z mocno czosnkowym sosem na bazie kremowego majonezu.
- Do rozwałkowywania pierogów przyda się stolnica. Szczególnie polecamy stolnice wykonane z silikonu. Zapobiegają rozrywaniu i przyklejaniu się ciasta. Jeśli takiej nie posiadacie, pamiętajcie o podsypaniu masy mąką. Pomocne mogą okazać się również specjalne foremki do wykrawania i lepienia pierogów. Z ich pomocą przygotowanie dania będzie znacznie szybsze.
- Smak pierogów z łososiem i koperkiem można nieco urozmaić, dodając do farszu 2 duże ząbki czosnku i odrobinę sproszkowanej papryki chili. Danie nabierze wówczas bardziej pikantnego smaku.
- Ponieważ zrobienie pierogów od podstaw zajmuje nieco czasu, polecamy przygotować je w większej ilości. Odsmażone na patelni smakują równie dobrze. Część z nich można również zamrozić. Wówczas świetnie sprawdzą się jako pożywny obiad na szybko. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy je podgotować i podsmażyć na patelni.
- Innym świetnym przepisem na pierogi z rybą są pierogi z tuńczykiem. Polecamy też ciekawy przepis na na pierogi z kurkami i serem feta oraz przepis na ostre pierogi z ziemniakami i boczkiem.
Notka redakcyjna:
Pierogi z łososia - przygotowanie ryby
Przepis na pierogi z łososiem sugeruje użycie wędzonej ryby. Można go jednak przygotować na bazie pieczonego lub gotowanego na parze filetu. Wówczas należy dokładnie umyć rybę i odciąć skórę. Gotowe porcje z łososia zazwyczaj są pozbawione ości, polecamy jednak upewnić się, czy na pewno z ryby usunięto je wszystkie. Oporządzoną rybę należy pokroić w drobną kostkę i obrobić termicznie. Dla wzbogacenia smaku pierogów, łososia można wcześniej zamarynować. Najlepiej sprawdzi się w tym celu mieszanka sosu sojowego, czosnku, pieprzu mielonego i suszonej bazylii.
Czy łosoś atlantycki jest zdrowy?
Łosoś nie bez powodu polecany jest przez licznych dietetyków – to jedna z zdrowszych ryb dostępnych na rynku. Zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych, w szczególności Omega 3, potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba jest również bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i D oraz cenne składniki mineralne, takie jak chociażby potas. Mimo, iż w 100 gramach ma ona około 200 kcal, ze względu na dużą zawartość białka, może ona mieć korzystny wpływ na redukcję masy ciała. Wybierając łososia warto zdecydować się na jego dziką odmianę. Szczególnie cenny pod względem walorów zdrowotnych jest dziki łosoś poławiany z wybrzeży Alaski.