
Pierogi czekoladowe z malinami
Obiad czy deser? Fani czekolady będą zachwyceni! Pierogi czekoladowe z malinami są słodkie, ale jednocześnie sycące. Możemy wykorzystać mrożone maliny. Gwarantujemy, że rodzina poprosi o dokładkę!
Składniki:
Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki
5 łyżek kakao
łyżka oleju
100 g malin świeżych lub mrożonych
2 łyżki cukru
farsz: 100 g białej czekolady
350 g malin świeżych lub mrożonych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kroki przygotowania:
Ciasto na pierogi: mąkę razem z kakao przesiewamy, robimy wgłębienie, wlewamy olej i prawie pełną szklankę gorącej wody, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15 min, aby odpoczęło.
Maliny miksujemy z cukrem na mus.
Farsz: czekoladę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z malinami i mąką ziemniaczaną.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując mąką. Za pomocą szklanki wycinamy krążki. Nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi.
Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek, gotujemy przez 2 min od chwili wypłynięcia. Osączamy i od razu podajemy z musem malinowym lub np. z bitą śmietaną czy lodami śmietankowymi.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Porady:
Zobacz też: pierogi buraczane

