Porady:
- Pierogi z makiem na słodko to fantastyczna alternatywa dla ciast i z powodzeniem mogą zastąpić świąteczne makowce.
- Wigilijne pierogi makowe można podać też na drugi dzień świąt, zarówno jako obiad na słodko, jak i na deser.
- Do ciasta na pierogi z makiem można dodać też odrobinę cukru wanilinowego lub aromatu o ulubionym zapachu.
- Pierogi z makiem można też przyrządzić na zwykłym cieście, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Warto więc zrobić od razu podwójną porcję klasycznego ciasta pierogowego i wykorzystać je zarówno do słonych, jak i słodkich pierogów.
- Pierogi makowe świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Można je także odgrzać lub podsmażyć na maśle, a będą równie pyszne.
- Choć zwykle kojarzymy pierogi z makiem na słodko, ciasto makowe można wykorzystać też do wytrawnych pierogów. Urocze czarne ziarenka będą pasowały do pierogów ze szpinakiem, z burakami, a nawet z dynią.
Zobacz też: pierogi buraczane
Notka redakcyjna:
Jaka mąka na pierogi?
Z jakiej mąki pierogi wyjdą najlepiej? Pierogi z makiem i serem można przygotować właściwie z każdej mąki, również bezglutenowej czy z orzechów. Ciasto na pierogi najlepiej jednak wychodzi ze zwykłą pszenną mąkę typu 500. Zastanawiacie się ile mąki do pierogów będzie trzeba na waszą rodzinę? Zazwyczaj z 1 kilograma mąki wychodzi 50 do 70 pierogów, w zależności od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto.
Jaki mak do pierogów?
Masa makowa do pierogów może być przygotowana na kilka sposobów. Nasze babcie, tradycyjnie, przygotowywały pierogi z makiem mielonym, jednak obecnie często decydujemy się na łatwiejszą opcję, czyli gotowa mieszankę maku z bakaliami. Takie pierogi z makiem z puszki to znacznie szybsza wersja, która pozwoli zaoszczędzić sporo czasu przy świątecznych przygotowaniach.
Dodatki do pierogów makowych
Pierogi serowo-makowe można wzbogacić przeróżnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podbiją ich smak i aromat. Najpopularniejszym połączeniem są oczywiście pierogi z makiem i bakaliami, ale do masy makowej świetnie sprawdzą się także świeże owoce. Warto wypróbować pierogi ze śliwkami, jabłkami i gruszkami ale najpyszniejszym połączeniem są pierogi z makiem i wiśniami. Innym pysznym pomysłem jest dodatek czekolady lub wiórek kokosowych. Pierogi makowe świetnie też smakują ze świeżo startą skórką z cytryny.
Pierogi makowe pieczone, smażone czy gotowane?
Gotowanie to nie jedyny sposób obróbki, gdyż pierogi makowe można przygotować na wiele sposobów. Wszystkim fanom ciast i ciasteczek, z pewnością posmakują pierogi z makiem pieczone w piekarniku, natomiast tym, którzy lubią faworki i pączki polecamy pierogi drożdżowe z makiem smażone na oleju. Każda z tych wersji smakuje inaczej, ale wszystkie są warte spróbowania!
Jak podawać pierogi z makiem i serem?
Pierogi z makiem na słodko warto przed podaniem polać śmietaną, jogurtem naturalnym, miodem lub roztopionym masłem. Łasuchom polecamy polać takie makówki roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką mlecznej lub białej czekolady. Przepyszną okrasą do słodkich pierogów jest także kogel mogel. Równie pysznie smakują pierogi z makiem i sosem waniliowym. Jeśli lubicie pierogi z zasmażką, oprócz tradycyjnej omasty z bułki tartej i masła, warto wypróbować też taką ze zmielonych orzechów!