Reklama

pyszne domowe ostre pierożki

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki + mąka do podsypywania
1/2 łyżeczki soli
ok. 1 szklanki gorącej wody
Farsz:
150 g kiełbasy podlaskiej
150 g wędzonego boczku
1 duża cebula
5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem
2 łyżki kiełków z rzodkiewki
250 g ugotowanych ziemniaków
sól do smaku
1/5 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
Dodatkowo :
osolona woda do gotowania pierogów

Kroki przygotowania:

Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć bez tłuszczu, bo się wytopi z boczku. Dodać cebule i dalej smażyć aż cebulka będzie miękka. Połowę podsmażonych składników przełożyć do miski a drugą zostawić do okraszenia pierogów.
Ziemniaki zmielić i dodać do miski, kiełki posiekać a papryczki pokroić w kostkę i także dodać do miski. Farsz doprawić do smaku i wymieszać. Z farszu robić kulki ( mi wyszło 16 szt ). Nastawić garnek z wodą na ogień i zagotować, potem posolić i ponownie zagotować. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i wyrobić ciasto na pierogi.
Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto, wycinać kółka ( u mnie spory kubek i wyszło 16 sztuk ). Krążek ciasta położyć na dłoni, na środek położyć kulkę farszu i dokładnie zlepić pierogi. Każdy pieróg układać na ściereczce a potem zakryć aby pierogi nie wyschły.
Do gotującej się wody delikatnie wkładać pierogi ( jeśli mamy duży garnek to na raz, jeśli mniejszy to partiami ). Po włożeniu pierogów do wrzątku delikatnie przemieszać. Pierogi gotować około 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Gotowe pierogi wyłożyć na talerze, okrasić skwarkami i można dodatkowo posypać kiełkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama