Porady:
- Do przygotowania zaczynu z drożdży należy użyć letniej wody – zbyt gorąca zabije drożdże, zbyt zimna woda wychłodzi rozczyn i w obu przypadkach ciasto nie urośnie.
- Położenie ściereczki na wierzch wyrastającego ciasta na pieczone pierogi zapobiega jego obsychaniu.
- Nadzienie na pierogi pieczone przygotowane jest z mięsa, można jednak zastąpić je dowolnym innym farszem, np. ziemniaczano-serowym lub ze szpinaku i fety.
- Pierogi pieczone można dla urozmaicenia posypać z wierzchu serem lub pestkami przed wstawieniem ich do piekarnika. Dzięki posmarowaniu ich jajkiem, dodatki te nie będą się „zsuwać” z pierogów.
- Ciasto drożdżowe potrzebuje dużo czasu, aby wyrosnąć – w tym przepisie w sumie koło 5-6 godzin – nie jest to więc przepis, który sprawdzi się „na szybko”. Pierogi pieczone w piekarniku można natomiast zamrozić i odgrzewać je, kiedy tylko najdzie na nie ochota.
- Pierogi pieczone można również zrobić w stylu meksykańskim, czyli w formie empanadas z mięsem wołowym lub empanadas z kurczakiem.
- Zamiast lepienia kilkunastu małych pierogów można też przygotować jednego wielkiego pieroga pieczonego.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić pierogi pieczone w piekarniku?
Przygotowując pierogi pieczone w piekarniku warto podzielić pracę na trzy etapy: przygotowania ciasta, farszu oraz samych pierogów. Przepis na pierogi pieczone jest łatwy w przygotowaniu, jednak ciasto drożdżowe potrzebuje odpowiednio dużo czasu, aby wyrosnąć. Pierwszym krokiem jest rozrobienie drożdży w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 1/3 ilości mąki. Tak przygotowany zaczyn powinien wyrastać przez 2-3 godziny. Następnie należy dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto na pieczone pierogi odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. W tym czasie dobrze jest przygotować mięsny farsz. W tym celu należy zmielić w maszynce obsmażone mięso i wymieszać z zeszkloną cebulką oraz włoszczyzną pokrojoną w kostkę. Farsz doprawić. Z ciasta uformować wałek, a następnie uformować okrągłe placki. Na środki każdego położyć łyżeczkę nadzienia i zlecić. Warto zostawić pierogi na kolejne 20 minut, aby ciasto mogło wyrosnąć. Przed samym wstawieniem pierogów do piekarnika należy je posmarować jajkiem, a następnie piec 20-25 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.
Czy pieczone pierogi można zamrozić?
Pierogi pieczone, podobnie jak te do gotowania, można bez problemu zamrozić. To samo tyczy się ciasta drożdżowego i farszu – jeśli któreś z nich zostało, można bez problemu je zamrozić i wykorzystać w przyszłości. Najlepiej jest zamrozić gotowe pierogi surowe lub lekko podpieczone. Surowe, zamrożone pierogi przed powinny spędzić chwilę włożeniem ich do piekarnika w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem należy je posmarować tłuszczem lub żółtkiem jajka – dzięki temu gotowe będą mieć piękny, złocisty kolor. Dzięki mrożeniu pierogi pieczone zachowują świeżość i mogą być podane w dowolnym momencie. Dobrym pomysłem jest mieć kilka takich pierogów schowanych w zamrażarce i odgrzewanie ich na niespodziewane wizyty gości lub w dni, kiedy nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni.
Przeczytaj też: jak robić zapasy jedzenia w domu?