Reklama

Pyszne pierogi - pierogi pieczone z czerwoną kapustą

Składniki:

CIASTO:
50 dag mąki
25 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml gęstej śmietany
sól
4 żółtka
NADZIENIE:
45 dag czerwonej kapusty
2 duże winne jabłka
czerwona cebula
olej do smażenia
2 goździki
łyżka czerwonego octu winnego
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Przepis na pierogi - pierogi pieczone z czerwoną kapustą
CIASTO: z podanych składników wyrabiamy ciasto, dodając na końcu 3 żółtka. Zagniatamy. Formujemy kulę
i schładzamy w lodówce.
NADZIENIE: kapustę drobno szatkujemy. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy lub kroimy w piórka. Kapustę, jabłka i cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy goździki, ocet, sól i pieprz. Podsmażamy, aż kapusta zmięknie.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i kroimy w niewielkie kwadraty. Nakładamy na ciasto farsz i zaklejamy (nie muszą być bardzo mocno zaklejone, bo będą pieczone, nie gotowane). Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Smarujemy pozostałym, rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok. 15 min w temp. 250°C, do zrumienienia, ale z umiarem.
Pierogi z kruchego ciasta nadziewa się najczęściej farszami mięsnymi, serowymi lub z kapusty właśnie. Oprócz czerwonej możemy przygotować nadzienie z kiszonej kapusty ugotowanej z dodatkiem cebuli i grzybów.
Pierogi podaje się je samodzielnie lub jako dodatki do zup. Mogą być pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Podawane na ciepło lub na zimno.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama

Notka redakcyjna:

Jeśli lubisz kruche pierogi, to polecamy także pierogi pieczone z wieprzowiną. Fankom i fanom pierogów z patelni, rekomendujemy z kolei smażone pierożki z serem żółtym oraz drożdżowe pierogi smażone na słodko.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama