Pierogi z takim farszem są pyszne i sycące
Składniki:
CIASTO NA PIEROGI:
700 g mąki
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 szklanka wody
szczypta soli
FARSZ:
1/2 główki białej kapusty
3 cebule
4 jaja na twardo
200 g twarogu
sól
pieprz
papryka
olej do smażenia
Kroki przygotowania:
Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a następnie zalewamy posoloną wrzącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia. Ser oraz jaja mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi.
Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut. Możemy podawać po ugotowaniu polane rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni.
1 z 1

pierogi_po_litewsku
Pierogi po litewsku
Notka redakcyjna:
Warto spróbować również ukraińskich pierogów na słodko. Jeśli jednak wolisz pozostać przy słonych smakach, polecamy włoskie pierogi panzerotti lub indyjskie pierożki samosa.


