
Pierogi ukraińskie
- mąka pszenna: 250 g
- woda: 125 ml
- masło: 25 g
- ziemniaki: 300 g
- twaróg: 150 g
- cebula: 200 g
- miód: 30 g
- słonina: 150 g
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: wodę gotujemy i dodajemy do niej masło, po czym odstawiamy, żeby lekko ostygła. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy, żeby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania i klejenia pierogów.
krok 2
Ziemniaki: gotujemy je przez około 20 minut. Sprawdzamy widelcem, czy są już wystarczająco miękkie – jeśli widelec wchodzi w nie gładko, to oznacza, że są już gotowe. Przeciskamy je przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem, kiedy są jeszcze gorące.
krok 3
Cebula: obieramy ją i kroimy w kostkę. Połowa będzie nam potrzeba do farszu, a resztę zostawiamy na okrasę.
krok 4
Słonina: kroimy ją w kostkę (dobrze, żeby była wtedy dobrze schłodzona) i wytapiamy na patelni, żeby uwolniła tłuszcz, dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.
krok 5
Twaróg: rozgniatamy widelcem. Można także zmielić go w maszynce do mięsa.
krok 6
Farsz: ziemniaki, cebulę i ser biały przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i miód do smaku. Dokładnie mieszamy. Farsz powinien być wyrazisty w smaku i lekko pikantny.
krok 7
Klejenie pierogów: ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i cienko rozwałkowujemy, a następnie wykrajamy krążki o średnicy 8—10 cm. Można w tym celu użyć szklanki. Za pomocą łyżki nakładamy farsz na środek krążka, składamy go na pół i zamykamy pieróg, dociskając jego krawędzie palcami. Można też użyć w tym celu specjalnej maszynki.
krok 8
Gotowanie: pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiamy je łyżką cedzakową około 3—4 minut po tym, jak wpłyną na powierzchnię.
krok 9
Podanie: ugotowane pierogi polewamy okrasą i dekorujemy natką pietruszki.

