Porady:
• Przygotowując większą porcję pierogów, najlepiej użyć maszynki do pierogów. To urządzenie ułatwia i przyspiesza proces lepienia, dlatego szczególnie przyda się przed świętami, kiedy robimy większe ilości pierogów do zamrożenia na zapas.
• Farsz na pierogi grzybowe można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsze są pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi z grzybami i cebulą, ale równie smacznym pomysłem będą pierogi z kapustą i pieczarkami.
• Farsz grzybowy zwykle robi się z podgrzybków lub borowików, jeśli jednak nie mamy tych grzybów, z powodzeniem możemy zrobić pierogi z kurkami lub pierogi z pieczarkami.
• Gotując bigos wigilijny, warto od razu przygotować większą porcję i wykorzystać go także jako farsz do pierogów. W ten sposób szybko i łatwo przygotujemy świąteczne pierogi z bigosem. Aby pierogi wigilijne były jeszcze smaczniejsze, do bigosu możemy dodać suszone grzyby oraz wędzone śliwki.
• Ile gotować pierogi, żeby były idealne? Gotowanie pierogów zwykle trwa od 2 do 3 minut, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wtedy powinno się delikatnie wyłowić je przy pomocy łyżki cedzakowej.
• Jeśli lubisz nietypowe przepisy na ciasto na pierogi, to polecamy jeszcze pierogi w trzech kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym.
• Miłośniczkom i miłośnikom pierogów z grzybami, rekomendujemy przygotowanie także pierogów z pieczarkami oraz pierogów z grzybami i fasolą.
Notka redakcyjna:
Idealne ciasto na pierogi
W sieci oraz książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na najlepsze ciasto na pierogi. Który z nich wybrać? Podstawowy przepis na ciasto na pierogi składa się jedynie z mąki, soli i ciepłej wody. Można dodać także jajko oraz olej lub masło, a ciasto stanie się nieco twardsze i bardziej elastyczne. Warto też eksperymentować z innymi wariantami smakowymi czy kolorystycznymi, takimi jak pierogi w cieście buraczanym, szpinakowym lub makowym. Dodatek soku z buraka, zblendowanego szpinaku, czy też ziarenek maku, nie tylko zmieni smak, ale i wygląd pierogów, dodając im uroku.
Pierogi z kapustą i grzybami – farsz
Do farszu można użyć zarówno słodkiej, jak i kiszonej kapusty, a także suszonych lub mrożonych grzybów. Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny, a następnie ugotować (możemy zrobić to w wodzie po moczeniu). Z kolei przygotowując farsz na pierogi z kapustą i grzybami mrożonymi, nie należy rozmrażać wcześniej grzybów. Rozmrożone grzyby tracą swój kształt i konsystencję, a także mają dużo mniej aromatu. Najlepiej więc rozgrzać na patelni masło klarowane i wrzucić na nie zamrożone grzyby.
Jak mrozić pierogi?
Przygotowując pierogi, często robimy od razu większe ilości i mrozimy je na zapas. To świetna metoda dla zapracowanych, szczególnie w okresie przedświątecznym. Lepiąc pierogi z wyprzedzeniem, zyskujemy więcej czasu na inne wigilijne przysmaki, które wymagają gotowania na bieżąco. Jak prawidłowo mrozić pierogi? Niektórzy mrożą je na surowo, a inni wcześniej obgotowują. Obie te metody są poprawne, jednak należy pamiętać, żeby układać je w niewielkich odstępach, tak by się nie skleiły. Jeśli wybieramy mrożenie ugotowanych pierogów, pamiętajmy, aby najpierw całkowicie je wystudzić.
Pomysły na farsz do pierogów
Pierogi grzybowe to tylko jeden z wielu pomysłów na wegetariańskie danie. Jeśli szukacie innych pomysłów na bezmięsne farsze, koniecznie wypróbujcie także pierogi z serem i szpinakiem, ruskie, z soczewicą i pieczarkami, a także pierogi z dynią lub marchewką. Z kolei innymi inspiracjami na Wigilię mogą być kołduny do barszczu, pierogi buraczane, pieczone makówki, czy pierogi z serem w cieście makowym. Warto wypróbować też pierogi z kapustą i grzybami w wersji pieczonej.
Sprawdź przepis na: wegetariański bigos