Porady:
- Przepis na pierogi z borówkami amerykańskimi można urozmaicić poprzez dodatki – słodką śmietankę, ser biały, ricottę.
- Jak długo gotować pierogi z borówkami? Wkładamy je do wrzącej wody i wyjmujemy po ok. 4 minutach – gdy wypłyną na powierzchnię. Jeśli wsadzimy za dużo naraz, obniży się temperatura wody i przestanie się gotować. Wtedy czas gotowania trzeba nieco wydłużyć.
- Pierogi z borówkami możemy zamrozić po to, by cieszyć się ich pysznym smakiem nieco dłużej niż tylko w sezonie na borówki. Wystarczy surowe pierogi umieścić na tacce, a następnie owinąć je folią spożywczą i zamrozić. Z powodzeniem możemy przechowywać je w zamrażalce przez 2–3 miesiące.
- Do ciasta na pierogi z borówkami najlepsza będzie mąka typ 450. Jeśli chcemy nieco zmienić jego smak możemy zrobić mieszkankę z mąką orkiszową lub razową.
- Ciasto na pierogi powinno być rozwałkowane dość cienko, żeby nie przytłumiło smaku owoców. Ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, inaczej będzie pękać w czasie gotowania.
- Z tego samego przepisu możemy też zrobić pierogi z jagodami.
- Jeśli nie do końca odpowiada nam farsz z samych owoców, to możemy przygotować pierogi z borówkami i serem. Jak przygotować twaróg? Szczegóły znajdziecie w przepisie na pierogi z serem na słodko.
- Bez problemu możemy przyrządzić również pierogi z borówkami mrożonymi. Rozmrażamy je w temperaturze pokojowej i dokładnie odsączamy. Można też dodać do nich odrobinę bułki tartej, żeby zapanować nad sokiem.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać pierogi z borówkami?
Pierogi z borówkami to nie lada gratka dla osób, które przepadają za pierogami na słodko. Stanowią one pyszną alternatywę dla farszu z jagód, które są nieco trudniej dostępne. Zwykle musimy ich szukać na lokalnych bazarkach w czerwcu i lipcu lub wybrać się po nie do lasu. Ponadto borówki mają tę przewagę nad jagodami, że są tańsze, a przy tym nieco słodsze i większe, dzięki czemu nie musimy dodawać do nich zbyt dużej ilości cukru.
Pierogi z borówkami możemy serwować:
- z gęstą, 18-procentową śmietaną i cukrem (najlepiej pudrem), ale odpowiedni będzie też zwykły biały lub trzcinowy; śmietanę można zamienić na jogurt naturalny,
- z serkiem waniliowym lub owocowym,
- z pysznym sosem, przygotowanym ze słodkiej śmietanki, masła bądź oleju kokosowego i cukru wanilinowego (możemy też dodać odrobinę cynamonu bądź kardamonu),
- z sosem owocowym, najlepiej domowej roboty, pasują tu np. jagodowy, truskawkowy, malinowy,
- ze świeżymi owocami, niekoniecznie borówkami, odpowiednie będą też maliny, truskawki, jeżyny.
Borówki amerykańskie – dlaczego warto je jeść
Borówki amerykańskie przybyły do nas z Ameryki Północnej. Dostępne są u nas przez cały rok, ale przez większość czasu możemy kupić wersję importowaną, która często jest słodsza od rodzimej. Uprawia się ją też w Polsce, ale jako owoc sezonowy, niższe ceny osiąga w okresie letnim. Polska borówka jest zazwyczaj mniejsza i bywa bardziej kwaśna, ale nie jest to regułą.
Borówka amerykańska to bogactwo witamin: C, E, B, A, ale też makroelementów i mikroelementów: wapnia, żelaza, miedzi, selenu, potasu, magnezu i cynku. Z tego powodu mają ogromny wpływ na odporność organizmu. Wyróżniają się też wysoką zawartością antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek. Mają również właściwości przeciwnowotworowe. A zawarte w nich antocyjany dbają o wzrok – to idealna propozycja dla osób, pracujących przy komputerze. Wpływają też na poprawę widzenia zmierzchowego, dlatego są dobre dla kierowców, szczególnie tych zawodowych i pilotów samolotów. Ale to jeszcze nie wszystko borówka amerykańska jest też dobra na kłopoty z trawieniem, działa przeciwbiegunkowo i oczyszcza organizm z toksyn. Obniża też poziom cholesterolu.
Borówki amerykańskie dobrze znoszą proces mrożenia, ale przy obróbce cieplnej tracą większość swoich właściwości. Najlepiej jest jeść je w postaci surowej. Dlatego, jeśli robimy pierogi z borówkami, zostawmy garść owoców, żeby ozdobić nimi danie.