Porady:
- pierogi z dynią najlepiej podać z szałwiowym masłem, pestkami dyni i parmezanem w płatkach. Masło roztopić w rondlu, dodać listki szałwii, podsmażyć. Polać pierogi, posypać parmezanem i posiekanymi pestkami dyni.
- do farsz najlepsza będzie dynia hokkaido - pieczona dynia może być zjadana razem ze skórką, więc oszczędzamy czas, bo nie musimy jej obierać
- macie ochotę podkręcić ich smak? Ciekawym pomysłem są pierogi z dynią i grzybami - przesmażone, duszone pieczarki albo boczniaki to jeden z pomysłów
- jeśli szukacie innego ciekawego przepisu na pierogi wegetariańskie, polecamy pierogi z bobem oraz pierogi po litewsku, czyli z serem i kapustą
- zawsze dobrze jest też co jakiś czas przypomnieć sobie kulinarną klasykę, czyli pierogi ruskie
Notka redakcyjna:
Jaki ser do pierogów z dynią?
Pierogi z dynią są świetną, a zarazem bardzo oryginalną i nietuzinkową potrawą, która przypadnie do gustu wszystkim amatorom dyni, która uchodzi za kulinarną królową jesieni. Obowiązkowym składnikiem farszu do pierogów z dynią jest ser. Jeśli przygotowujemy pierogi na słodko to świetnie sprawdzi się np. ser ricotta, który charakteryzuje się miękką konsystencją i delikatnym, lekko słodkim smakiem. Oprócz tego możemy też dodać ser mascarpone, który świetnie pasuje do deserów m.in. ze względu na swój słodki smak. Z kolei jeśli preferujemy pierogi z dynią w wersji wytrawnej, to znacznie lepszym pomysłem jest wykorzystanie do nich np. sera fety, parmezanu czy grana padano. Warto jednak podkreślić, ze dwa ostatnie sery znacznie lepiej smakują wtedy, gdy posypiemy je po wierzchu naszych pierogów z dynią.
Dynia – właściwości odżywcze
Dynia najczęściej gości u nas na talerzu jesienią, kiedy to przypada na nią sezon, a sklepowe półki uginają się od nadmiaru różnych jej odmian – począwszy od dyni piżmowej, przez hokkaido, aż po prowansalską. Dynia jest świetnym produktem kulinarnym, gdyż cechuje się niezwykle uniwersalnym zastosowaniem – można przygotować z niej znakomite desery (np. sernik z dyni), dania obiadowe (np. kopytka z dyni czy pierogi z dyni), a także różnego rodzaju przystawki i sałatki. Nadmiar dyni możemy zamrozić np. w postaci purée i cieszyć się smakiem tego warzywa przez cały rok. Na tym jednak nie kończą się zalety dyni – królowej jesieni, bowiem jest ona ceniona również za swoje wartości odżywcze. Jest ona drogocennym źródłem wielu witamin i substancji mineralnych, w tym m.in. A, C i E, a także kwasu foliowego, wapnia, magnezu i selenu. Znajdziemy w niej również sporo białka i błonnika pokarmowego.