Porady:
- Poza sezonem pierogi z powodzeniem można przygotować na bazie mrożonych lub suszonych grzybów. Jeśli nie macie dostępu do świeżych grzybów polecamy zdecydować się na ich mrożoną wersję – są prostsze w obróbce, a przygotowanie farszu zajmie wam mniej czasu.
- By farsz nabrał gładszej konsystencji, można przed wrzuceniem na patelnie dokładnie zblendować grzyby za pomocą ręcznego lub kielichowego miksera.
- Ciasto najwygodniej jest zagniatać ręcznie lub za pomocą drewnianej łyżki.
- Jeśli nie przepadacie za smakiem leśnych grzybów lub planujecie podać danie dzieciom, polecamy przygotować je na bazie pieczarek. Najmłodsi do ukończenia 12 roku życia mogą spożywać jedynie grzyby hodowlane. Zrezygnować z jedzenia gatunków rosnących w lasach powinny również kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Pierogi z fasolą i pieczarkami to równie smaczna wersja dania, która z pewnością nie zaszkodzi waszym pociechom.
- Zamiast fasoli z puszki można z powodzeniem użyć samodzielnie ugotowanej, białej fasoli. Zmieni ona smak dania w nieznacznym stopniu, jednak będzie to zdrowsza alternatywa.
- Do rozwałkowywania ciasta i wykrawania pierogów polecamy użyć silikonowej stolnicy. Zapobiega ona rozrywaniu i przyklejaniu się masy. Ciasto można również wałkować na stolicy wykonanej z drewna lub na kuchennym blacie, należy jednak wówczas pamiętać o podsypaniu masy mąką. Do wycinania pierogów przydadzą się specjalne metalowe lub plastikowe wykrawacze w kształcie koła. Można też użyć w tym celu szklanki wykonanej z cienkiego szkła. Formowanie pierogów ułatwi foremka przeznaczona do lepienia ciasta.
- Fanom pikantnych smaków polecamy dodać do farszu kilka ząbków świeżo przeciśniętego czosnku lub odrobinę sproszkowanej papryczki chili.
- Jeśli lubisz pierogi z grzybami, to mocno rekomendujemy sprawdzenie także przepisów na pierogi z pieczarkami, pierogi z gąskami oraz genialne pierogi z kurkami.
Notka redakcyjna:
Pierogi z grzybami i fasolą – jak podawać?
Pierogi fasolowo-grzybowe zwykle podaje się w wersji gotowanej. Jednak w zależności od preferencji można również przed zaserwowaniem podpiec je w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Jeśli przygotujecie większą porcję, możecie je z powodzeniem odsmażyć na następny dzień. Możecie też podawać pierogi na zimno – są wówczas równie smaczne. Polecamy podawać je z dodatkiem gęstej śmietany lub z odrobiną podsmażanej cebulki.
Nowoczesne farsze na pierogi
Tradycyjne, polskie dania kojarzą wam się z nudą na talerzu? Czas to zmienić! Istnieje mnóstwo sposobów na unowocześnienie klasycznych pierogów. Możecie przyrządzić je w wersji à la pizza z dodatkiem kurczaka, suszonych pomidorów i czarnych oliwek. Polecamy również spróbować meksykańskich empanadas wypełnionych mięsnym farszem, rodzynkami oraz orzechami piniowymi. Ciekawie smakują też pierogi z farszem z kurczaka, zielonymi oliwkami i odrobiną gałki muszkatołowej. Fanom leśnych smaków polecamy przygotować pierogi z kurkami z tego przepisu – dodatek śmietanki i boczku sprawia, że smakują wprost wyśmienicie.