Porady:
- Do ciasta na pierogi najlepiej sprawdzi się mąka typ 500, ale możemy je przygotować również na bazie mąki razowej lub orkiszowej. Osobom, które nie tolerują glutenu, polecamy wykorzystanie gotowej mieszanki oznaczonej symbolem przekreślonego kłosa. Można też zrobić bezglutenowe ciasto na pierogi z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.
- Po wrzuceniu pierogów do wrzątku warto zamieszać wodę, żeby zapobiec ich przyklejeniu się do dna garnka.
- Gotowe pierogi z jabłkami i cynamonem można mrozić. Przechowywane w temperaturze poniżej -18°C zachowają świeżość przez kilka miesięcy. Warto od razu przygotować większą porcję. Dzięki temu zawsze będziemy mieli w zanadrzu szybki obiad na słodko. Żeby zapobiec sklejaniu się pierogów, należy najpierw ułożyć je obok siebie na tacy wyścielonej pergaminem i wstępnie zamrozić.
- Farsz na pierogi najlepiej robić z kwaśnych gatunków jabłek, takich jak antonówka, reneta lub szampion.
- Pierogi na słodko będą smakowały jeszcze lepiej, jeśli przed podaniem polejemy je świeżo stopionym masłem i posypiemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Można je również serwować z dodatkiem miodu.
- Pierogi z tartymi jabłkami to świetny pomysł na szybkie danie dla dzieci. Farsz ze świeżych owoców można także zamienić na przecier, konfitury lub dżem z jabłek.
- Jeśli przygotowujemy większą partię pierogów, wykrawanie gniazd nasiennych ułatwi drylownica do jabłek.
- Ciasto powinno odpoczywać minimum 30 minut po wyrobieniu, inaczej będzie się kurczyć i rozwałkowanie go na placek będzie znaczenie utrudnione. Polecamy przygotowywać pierogi na stolnicy wykonanej z silikonu, do której nie przywiera ciasto. Dzięki temu nie będziemy musieli nadmiernie podsypywać go mąką.
- Do wycinania pierogów można użyć szklanki wykonanej z cienkiego szkła lub specjalnego wykrawacza w kształcie koła. Lepienie pierogów ułatwi specjalna foremka, którą można kupić w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego lub markecie.
- Przepis na pierogi z jabłkami można nieco zmodyfikować, żeby potrawa była odpowiednia dla wegan. Wystarczy pominąć dodatek jajka w cieście. Tak przygotowane będą równie smaczne. Bitą śmietanę można wykonać z dobrze schłodzonego mleka kokosowego.
Notka redakcyjna:
Pieczone pierogi z jabłkami i cynamonem
Czy cynamonowe pierożki z jabłkami mogą smakować jeszcze lepiej? Wiele łasuchów z pewnością stanie murem za klasycznymi kieszonkami z miękkiego, przaśnego ciasta. Okazuje się jednak, że sposobów na ich przyrządzenie jest o wiele więcej. Oto kilka pomysłów na pierogi z jabłkami pieczone w piekarniku:
- Kruche pierogi – słodka kieszonka powstaje z ciasta, które zazwyczaj tworzy spód do tartaletki i placka z owocami lub wytrawnych pasztecików.
- Pierogi drożdżowe z jabłkami – zajmują zdecydowanie więcej czasu niż klasyczne pierogi, ale na pewno przypadną do gustu miłośnikom puszystego ciasta. Można je polać lukrem lub obsypać grubym cukrem.
- Francuskie pierożki z jabłkiem – coś dla fanów delikatnych, maślanych wypieków. To bardzo szybkie pieczone pierogi, które można zrobić z gotowych, zamrożonych płatów. Sprawdzi się także ciasto filo.
Pierogi z jabłkami i twarogiem
Do zrobienia tego dania będzie nam potrzebny biały ser. Może być to półtłusty twaróg w kostce lub z wiaderka. Sprawdzą się także delikatne włoskie produkty, takie jak ricotta lub mascarpone, a nawet podhalańska bryndza z owczego mleka. Słonawy biały ser świetnie komponuje się ze słodkimi, kwaskowymi owocami. Rozdrabniamy go za pomocą widelca i mieszamy ze startymi jabłkami, cukrem i cynamonem. Do farszu warto dodać także inne przyprawy korzenne, na przykład wanilię, a także bakalie – rodzynki lub żurawinę. Pierogi z serem i jabłkami to doskonała, sycąca propozycja na słodki obiad, nie tylko dla dzieci.
Pierogi na słodko – przepisy
Warto zawsze mieć pod ręką przepis na pierogi z jabłkami, jako że te owoce są dostępne przez cały rok. W ciepłe dni dobrze komponują się z innymi sezonowymi daniami, a zimą przyjemnie rozgrzewają dzięki dodatkowi cynamonu. Pomysłów na lekkie, owocowe nadzienie do pierogów jest jednak o wiele więcej. Polecamy na przykład:
- pierogi z malinami – słodki obiad albo sezonowy deser. Można je polać śmietanką lub posypać cukrem. Jeśli dodamy kakao do ciasta, otrzymamy niezwykłe, pyszne pierogi czekoladowe z malinami.
- pierogi z jagodami – możemy wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce, ale warto wybrać się w pełni lata do lasu z wiaderkiem i nazbierać je samemu. Przydadzą się nie tylko do pierogów, ale także rozmaitych wypieków i deserów na zimno.
- pierogi z truskawkami – nie może ich zabraknąć na naszych stołach w czerwcu, kiedy na lokalnych targach łubianki uginają się od soczystych owoców.