Pierogi z kapustą i grzybami
- kapusta kiszona: 500 g
- suszone grzyby: 25 g
- olej: 70 ml
- cebula: 320 g
- marchewka: 60 g
- woda: 650 ml
- liść laurowy: 1 szt.
- ziele angielskie: 2 szt.
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 6 g
- cukier: 3 g
- mąka pszenna: 300 g
- masło: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Farsz: suszone grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy, żeby napęczniały, po czym odciskamy i kroimy w paseczki. Kapustę odsączamy (ewentualnie płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna) i siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę (120 g) kroimy w kostkę i szklimy na oleju (2 łyżki, około 30 ml). Wkładamy wszystkie składniki farszu do garnka. Wlewamy płyn pozostały z moczenia grzybów i szklankę wody (250 ml). Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i cukier). Mieszamy. Gotujemy do miękkości, przez mniej więcej godzinę. Studzimy.

foodie.by.bb krok 2
Ciasto: przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy szczyptę soli. Przygotowujemy 200 ml wrzątku. Rozpuszczamy w nim 2 łyżki masła. Chwilę studzimy, po czym dolewamy do suchych składników. Mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy rękami na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą lub przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut. Możemy sobie ułatwić pracę i wykorzystać mikser planetarny z hakami do ugniatania ciasta.

foodie.by.bb krok 3
Lepienie pierogów: podsypujemy stolnicę lub blat kuchenny mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Warto je podzielić na części – w czasie klejenia pierwszej partii pierogów, pozostałe porcje zostaną wtedy pod przykryciem i nie zeschną się. Wycinamy kółka. Na każdym układamy farsz łyżeczką. Sklejamy brzegi. Można to zrobić ręcznie, zaplatając efektowne warkocze lub za pomocą maszynki. Układamy pierogi z kapustą i grzybami na tacy podsypanej mąką.

foodie.by.bb krok 4
Gotowanie: wrzucamy pierogi partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Jeśli nie podajemy ich od razu, nie układajmy ich jeden na drugim, ponieważ wtedy skleją się ze sobą w trakcie studzenia. Żeby temu zapobiec, można przełożyć je pergaminem lub posmarować olejem.

foodie.by.bb krok 5
Podanie: drobno siekamy pozostałą cebulę. Smażymy ją na oleju na rumiany kolor. Wykładamy na pierogi. Jeśli nie przygotowujemy dania na Wigilię i nie musi być postne, możemy zrobić okrasę z boczku lub słoniny.

foodie.by.bb


