
Pierogi z kapustą i pieczarkami
- pieczarki: 250 g
- kapusta kiszona: 500 g
- woda: 250 ml
- mąka: 500 g
- cebula: 1 szt.
- masło: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- majeranek: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Wszystko zagniatamy na elastyczne i miękkie ciasto. Następnie odstawiamy ciasto na pierogi z kapusta i pieczarkami na chwilę pod przykryciem, aby odpoczęło.

iStock krok 2
Zaczynamy przygotowywać farsz na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pieczarki myjemy i kroimy w małe kawałki, cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystko podsmażamy na maśle. Następnie odsączamy kapustę kiszoną i siekamy na drobniejsze części. Dodajemy kapustę do usmażonych pieczarek z cebulą i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i majerankiem.

istock krok 3
Stolnicę lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej cienko ciasto. Przy pomocy szklanki wykrajamy kółeczka, na każde z nich nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minuty, aż do wypłynięcia.

fot. iStock

