Porady:
- Z naszego przepisu powinno wam wyjść ok. 25–30 średniej wielkości pierogów.
- Ciasto na pierogi można zrobić również bez jajka – będzie bardziej delikatne.
- Kaszę przed gotowaniem warto kilka razy przepłukać pod bieżącą wodą – do momentu, aż przestanie zabarwiać ją na brązowy kolor.
- Nie należy mieszać kaszy podczas gotowania. Jest bardzo delikatna i może się rozlecieć, a zależy nam na tym, aby pozostała sypka.
- Ciasto na pierogi dobrze jest podzielić na dwie części. Połowę rozwałkowujemy na placek, a drugą część zostawiamy pod ściereczką.
- Do garnka wrzucamy tyle pierogów, ile zmieści się na powierzchni wody.
- Gotowe pierogi z kaszą gryczaną i serem możemy od razu podawać na talerze. Jeśli pozostawiamy je do ostygnięcia, rozkładamy je na płasko, aby się nie posklejały. Możemy dodatkowo skropić je odrobiną oleju.
- Zarówno ciasto, jak i gotowe pierogi z twarogiem i kaszą (po przestudzeniu) możemy zamrozić.
Notka redakcyjna:
Pierogi z kaszą i serem – inne wersje
Do farszu z kaszą gryczaną można dodać świeże zioła, np. miętę lub natkę pietruszki, aby ich smak był bardziej wyrazisty. Świetnie smakują również z innymi dodatkami. Poniżej nasze propozycje:
- pierogi z kaszą gryczaną, serem i boczkiem – boczek należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć razem z cebulą,
- pierogi z kaszą gryczaną, serem i ziemniakami – do farszu dodajemy ugotowane ziemniaki, rozgniecione na purée,
- pierogi z kaszą gryczaną i serem feta – wersja bardziej słona,
- pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem – podobnie, jak boczek, pieczarki siekamy w drobną kostkę i podsmażamy z cebulką. Po przestudzeniu dodajemy do twarogu i kaszy.
Pierogi z kaszą gryczaną – wartości odżywcze
Kasza gryczana to zdecydowanie zdrowy wybór. Zawarty w niej błonnik pozytywnie wpływa na pracę jelit, oczyszcza je i zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Jest świetnym źródłem białka, dlatego zalecana jest dla osób na diecie wegetariańskiej.
Ponadto stanowi bogate źródło potasu, wapnia, fosforu, magnezu i witamin z grupy B. Pozytywnie działa na układ krwionośny, nerwowy i jej regularne spożywanie zwiększa odporność organizmu.
Przepisy regionalne na pierogi z twarogiem i kaszą
Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym w podstawowej wersji znane są z terenów województwa lubuskiego. Z reguły podawane są z roztopionym masłem, ze skwarkami lub kwaśną śmietaną. W podobny sposób przygotowywane są:
- pierogi litewskie – z dodatkiem boczku,
- mazurskie lub warmińskie – do farszu dodaje się nie tylko boczek, ale także jajko i posiekaną natkę pietruszki. Regionalna nazwa na takie pierogi to dzyndzałki z hreczką,
- pierogi dachnowskie – choć tym razem ciasto jest drożdżowe, a pierogi zapieka się w piekarniku. Farsz tworzy kasza gryczana i gotowane ziemniaki. Przepis pochodzi z Podkarpacia.
Na bazie tradycyjnych przepisów powstało wiele współczesnych wersji, czego ciekawym przykładem są pierogi z tofu. Farsz z kaszy, pora i wędzonego tofu zamknięty jest tym razem w cieście z mąki pszenno–razowej.