Porady:
- Pierogi z kurkami podajemy na gorąco, najlepiej w towarzystwie usmażonej na złoto cebulki (na maśle lub smalcu) lub skwarek ze słoniny. Danie idzie w parze z różnymi świeżymi kompozycjami warzywnymi, na przykład surówką z białej kapusty, marchewki lub pora. Możemy także posypać pierogi podpieczoną bułką tartą lub parmezanem. Świetnie smakują skropione palonym masłem.
- Miłośnicy szlachetnej sztuki lepienia pierogów powinni zastanowić się nad kupnem specjalnej wykrawarki i maszynki do formownia ciasta w półksiężyce. Z takimi urządzeniami w mig przygotujemy większą porcję ulubionego dania.
- Pierogi z kurkami i boczkiem są smaczne i mają oryginalny aromat. W sezonie możemy zrobić ich więcej i je zamrozić. Pamiętajmy jednak, żeby najpierw dokładnie je wystudzić i rozłożyć na folii spożywczej w taki sposób, żeby krawędzie ciasta się nie stykały.
- Farsz do pierogów z kurek można wzbogacić posiekaną natką pietruszki. Inne popularne zioła i przyprawy, które dobrze komponują się z delikatnym makiem pieprznika jadalnego, to między innymi tymianek, rozmaryn, majeranek i słodka papryka.
- Kurek nie trzeba gotować przed smażeniem, zwłaszcza że będą się jeszcze dusić ze śmietanką. Blanszuje się je wtedy, kiedy są przeznaczone do mrożenia lub marynowania.
Notka redakcyjna:
Pierogi z kurkami – przepisy na farsz
Nasze wyśmienite pierogi z kurkami są niezwykle proste w przygotowaniu. Na pewno nie sprawią żadnego problemu ani wytrawnym kucharzom, ani amatorom, którzy dopiero zaczynają lepić je w domowym zaciszu. Farsz składa się z grzybów podsmażonych na maśle z cebulką. Warto dorzucić do niego nieco boczku, który wzmocni smak umami, a także świeżych ziół, ale można go przyrządzić na różne sposoby, z ulubionymi dodatkami. Warto wypróbować takie wersje tego sezonowego dania jak:
- pożywne pierogi z kurkami i kaszą – gryczaną prażoną lub jaglaną. Ten pierwszy składnik z powodzeniem wprowadzi nas w jesienny nastrój i sprawi, że farsz zyska lekko orzechowy aromat, świetnie komponujący się z leśnymi grzybami. Kasza jaglana jest delikatniejsza w smaku i lekkostrawna, a na dodatek zgrywa się kolorystycznie z kurkowym nadzieniem.
- pierogi z kurkami i serem – najlepiej sprawdzą się jego białe, miękkie, świeże odmiany, takie jak twaróg lub mascarpone. Jeśli chcemy wzmocnić smak farszu, użyjmy słonego sera feta. Prawdziwą gratką dla podniebienia są delikatne pierożki z kurkami i ricottą. Takie nadzienie świetnie komponuje się z gałką muszkatołową i listkami szałwii.
- pierogi z kurkami i ziemniakami – nie tylko oczarują nas świeżym, leśnym aromatem, ale także przypomną, dlaczego uwielbiamy klasyczne pierogi ruskie. Niewiele składników tworzy tak kremowe i sycące nadzienie, jak ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Do wyrazistego farszu warto dodać wędzony twaróg.
- wigilijne pierogi z kurkami i kapustą – chociaż dodaliśmy im określenie odwołujące się do świąt Bożego Narodzenia, można je przyrządzać o dowolnej porze roku. Świetnie smakują ze świeżo zebranymi kurkami, ale da się też wykorzystać suszone lub mrożone grzyby.
Inne dania z kurkami
Kiedy długo oczekiwany sezon na pieprznik jadalny jest już za pasem, z rosnącą niecierpliwością przeglądamy liczne przepisy na dania z kurek. Są to tak uniwersalne i delikatne w smaku grzyby, że można je serwować w różnych postaciach na posiłek o każdej porze dnia, a także zamieniać na pyszne przetwory. Sprawdźcie kilka najlepszych pomysłów na to, co można zrobić z kurek na obiad, lunch i kolację, a nawet śniadanie:
- jajecznica z kurkami – genialny posiłek na dobry początek dnia. Grzyby podsmażone na maśle i doprawione świeżo zmielonym pieprzem wydzielają cudowny aromat, który obudzi nawet największe śpiochy.
- naleśniki z kurkami – ta oryginalna potrawa zawiera parmezan, który idealnie podkreśla smak grzybów i pomaga stworzyć pyszne, gęste nadzienie. Jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z naleśników i propozycją na lunch do pracy.
- tartaletki z kurkami – miłośnicy kruchego ciasta z pewnością pokochają tę przystawkę. Łączy w sobie maślany spód i aromatyczny grzybowy farsz. Można serwować ją na przyjęciach, ale sprawdzi się też na drugie śniadanie lub kolację.
- zupa kurkowa – jest delikatna w smaku, a jednocześnie pożywna i treściwa. Ponieważ zawiera ziemniaki, ma wysoki indeks sytości i można z powodzeniem podawać ja na obiad. Oczaruje każdego miłośnika grzybów swoją prostotą i kremowym wykończeniem.
Jeśli dotknęła nas klęska urodzaju i nie jesteśmy w stanie przerobić wszystkich zebranych grzybów, warto je zamrozić lub włożyć do słoiczków i zakonserwować octową zalewą z przyprawami. Kurki marynowane można podawać w formie przystawki lub dodawać do obiadu, sosów i różnego rodzaju sałatek. Innym, mniej popularnym sposobem na przechowanie grzybów na zimę jest ich kiszenie. Kurki z solanki są delikatniejsze w smaku i są ciekawą alternatywą dla słodko-kwaśnej marynaty.