
Pierogi z makiem
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie farszu: Mak płuczemy. Zalewamy go wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Odstawiamy go do przestudzenia. Po wystudzeniu trzykrotnie przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia o drobnym sitku. Siekamy orzechy na drobno. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mak, miód, cukier, rodzynki oraz połowę orzechów. Farsz studzimy, a następnie dodajemy do niego żółtko. Całość mieszamy.
krok 2
Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z solą. Usypujemy z nich kopczyk, a następnie robimy w nim dołek. Roztrzepujemy jajko i wlewamy je w dołek. Do ciasta dolewamy gorącą wodę i zaczynamy je wyrabiać. Dodajemy do niego roztopione masło i zagniatamy całość, aż do uzyskania elastycznej konsystencji. Przykrywamy ciasto i odstawiamy je na 15 minut. Po tym czasie cienko je rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka. W ich środek nakładamy farsz. Sklejamy pierogi, zaciskając brzegi.
krok 3
Gotowanie pierogów z makiem: Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane łyżką roztopionego masła z dodatkiem pozostałych orzechów.

