Porady:
- Pierogi z malinami z łatwością przygotujemy w wersji bezglutenowej. Mąkę pszenną zastępujemy wtedy jaglaną, gryczaną, ryżową lub kukurydzianą. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy połączyć je ze sobą. Ponadto świetnie sprawdzi się tutaj specjalna mieszanka, którą z pewnością znajdziemy w każdym supermarkecie.
- Pierogi możemy wzbogacić również o inne owoce. Maliny rewelacyjnie komponują się z truskawkami, jagodami, borówkami, a nawet porzeczkami.
- Ciasto na pierogi wyrabiamy dłońmi do momentu, aż stanie się elastyczne, miękkie oraz gładkie. W związku z tym warto poświęcić na tę czynność przynajmniej 15-20 minut.
- Niezjedzone pierogi przykrywamy folią do żywności i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni. Jeśli chcemy, możemy je zamrozić. Przekładamy je wtedy do specjalnego woreczka, a następnie wstawiamy do zamrażarki. Pierogi należy spożyć w ciągu 3 miesięcy.
- Poza sezonem na maliny, z łatwością wykonamy pierogi z dodatkiem mrożonych owoców. Pamiętajmy, żeby wcześniej je rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto podczas gotowania zachowa swój kształt i nie rozklei się.
- Ciasto możemy wzbogacić także o kakao. W ten sposób otrzymamy fantastyczne pierogi czekoladowe z malinami
Notka redakcyjna:
Pierogi z malinami – z czym je podać?
Pierogi z malinami to wspaniały pomysł na lekki obiad lub smaczny deser. Zazwyczaj podajemy je solo. Jeśli jednak chcemy wzbogacić ich smak oraz wygląd, możemy dodatkowo udekorować je:
- bitą śmietaną – wyczarujemy ją z cukru pudru oraz schłodzonej śmietanki 30%,
- polewą czekoladową – rewelacyjnie komponuje się z pierogami. Wystarczy polać nią danie,
- owocami – najlepiej sprawdzą się tutaj świeże maliny. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć także innych owoców takich jak truskawki, borówki bądź jagody,
- śmietaną 18% – odznacza się aksamitną konsystencją oraz lekko kwaśnym smakiem. Niektórzy posypują ją dodatkowo cukrem,
- masłem – wystarczy je roztopić, a następnie polać nim pierogi. Dodatek ten fantastycznie podkreśli smak dania,
- jogurtem naturalnym – to świetna alternatywa dla śmietany. Produkt ten stanowi idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które dbają o swoją figurę.
Pierogi z malinami – inne warianty
Farsz do pierogów z malinami możemy również wzbogacić o wiele smacznych składników. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
- twaróg – mielimy go trzykrotnie w maszynce, a następnie łączymy z cukrem oraz malinami,
- mascarpone – wystarczy wymieszać go z owocami. Ten popularny serek włoski odznacza się wyjątkowo kremową konsystencją oraz delikatnym smakiem,
- biała czekolada – kroimy ją na bardzo drobne kawałki, a następnie dodajemy do owoców,
- mięta – nada pierogom niezwykle orzeźwiającej nuty. Wystarczy ją umyć, osuszyć, posiekać i dodać do farszu.
Z jakimi owocami można przygotować pierogi?
Maliny bez problemu zastąpimy innymi owocami. W konsekwencji otrzymamy:
- pierogi z truskawkami – warto przygotować je w czerwcu, gdy trwa sezon na te pyszne owoce,
- pierogi z jagodami – wspaniale smakują z dodatkiem śmietanki 18% oraz cukru,
- pierogi z jabłkami – możemy zrobić je również jesienią. Przed podaniem polecamy posypać je zmielonym cynamonem,
- pierogi z brzoskwiniami – do przygotowania farszu można użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych z puszki. W przypadku drugiego produktu, warto go wcześniej odsączyć z syropu.