
Pierogi z mięsem mielonym
- mąka: 480 g
- woda: 125 ml
- jajka: 2 szt.
- olej: 3 łyżki stołowe
- sól: 2 szczypty
- mięso mielone: 500 g
- cebula: 3 szt.
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na pierogi z mięsem zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej szczyptę soli, łyżkę oleju i wbijamy 1 jajko. Zagniatamy wszystko na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na bok, aby chwilę odpoczęło.

iStock krok 2
Dalej zabieramy się za farsz do pierogów z mięsem. Obieramy i siekamy drobno cebulę, a następnie smażymy ją na odrobinie oleju. Kiedy będzie już złota, zdejmujemy ją z patelni do oddzielnego naczynia. Następnie na tej samej patelni smażymy mięso mielone. Po usmażeniu zdejmujemy mięso z ognia, a kiedy będzie już lekko przestudzone, doprawiamy je szczyptą soli, pieprzu i wbijamy 1 jajko, a następnie wszystko blendujemy na aksamitną masę. Po zblendowaniu dodajemy usmażoną cebulkę i wszystko razem mieszamy na jednolity farsz.

krok 3
Ciasto na pierogi z mięsem cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka, przy pomocy szklanki. Na każde kółko nakładamy po łyżce farszu, a następnie składamy pierożek na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Pierogi z mięsem od razu po ugotowaniu lub podsmażamy na chrupko.

fot. iStock

