
Pierogi z mięsem i kapustą
- mięso gotowane: 400 g
- kapusta kiszona: 400 g
- cebula: 1 szt.
- majeranek: 20 g
- papryka ostra: 3 g
- słodka papryka: 3 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- mąka: 500 g
- olej: 40 ml
- woda: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
W misce mieszamy mąkę, oliwę i letnią wodę, zagniatając gładkie, niezbyt twarde ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy, aby odpczeło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

iStock krok 2
Kiszoną kapustę płuczemy, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy. Gotujemy do miękkości, a natępnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, siekami i podsmażamy na oleju. Usmażoną cebulkę mielimy w maszynce razem z gotowanym mięsem z rosołu. Zmieloną masę doprawiamy do smaku.

iStock krok 3
CIasto wałkujemy dość cienko i wykrajamy z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy łyżeczką farsz, następnie składamy ciasto na pół i sklejamy brzegi lub łączymy za pomocą widelce. W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy pierogi. Gotujemy je około 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch.

fot. iStock

