Pierogi z nadzieniem z pasztetu
Czasochłonne ale dobre, mój mąż je uwielbia:)
Składniki:
Niecałe pół kg mąki
szklanka letniej wody
jajko
szczypta soli
pasztetowa ok. pół kg (dobrze rozsmarowująca się)
pieprz
sól cebula
jajko do nadzienia
masło i cebula -do polania
Kroki przygotowania:
Mąkę wsypac na stolnicę, wbic jajko i wlac wodę, wyrabiac ciasto aż będzie jednolite i elastyczne, rozwałkowac i wykrawac kółeczka szklanką. Przygotowac farsz: Do miski włożyc pasztetową, posolic, dodac pieprz-dośc sporo, dodac pokrojoną w kosteczkę cebulę, wbic jajko i dokładnie wymieszac, nakładac na kółeczka, zlepic pierogi i ugotowac we wrzątku. Polac stopionym masłem z cebulką zrumienioną pokrojoną w kosteczkę.
Notka redakcyjna:
Jeśli masz ochotę na podobne pierogi, polecamy spróbować jeszcze pierogów z pasztetową lub pierogi z białą kiełbasą. Zawsze dobrym pomysłem na obiad są też klasyczne pierogi z mięsem i cebulką.


