Pierogi z parzonego ciasta
Z tej porcji ciasta na pierogi wychodzi 18 dużych sztuk , lub 30 normalnej wielkości.
Składniki:
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
18-20 łyżeczek dowolnego farszu ( lub owoców : truskawek
połówek śliwek itp. )
Kroki przygotowania:
-przygotować farsz .
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski
osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu
lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć
potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej
ostudzić
przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).
1 z 1

pierogi_z_parzonego_ciasta
Pierogi z parzonego ciasta :
Notka redakcyjna:
Jeśli lubisz próbować oryginalnych przepisów na ciasta pierogowe, to zachęcamy to sprawdzenia także "kolorowych" pierogów oraz smażonych drożdżowych pierogów.


