
Pierogi z pieczarkami
- pieczarki: 600 g
- mąka: 480 g
- woda: 250 ml
- cebula: 1 szt.
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
- masło: 40 g
- olej rzepakowy: 2 łyżeczek
Sposób przygotowania
krok 1
Pierogi z pieczarkami to doskonały wybór na bezmięsny obiad lub podwieczorek. Jak zrobić pierogi z pieczarkami? Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na maśle, a kiedy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Farsz na pierogi z pieczarkami smażymy do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia i studzimy.

iStock krok 2
Jak zrobić ciasto na pierożki z pieczarkami? Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej ciepłą wodę, olej i szczyptę soli. Zagniatamy miękkie ciasto i odstawiamy na chwilę pod przykryciem, aby odpoczęło. Po kilkunastu minutach ciasto cienko rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Każde kółeczko wypełniamy łyżeczką farszu, składamy na pół i sklejamy boki.

istock krok 3
Jak ugotować pierogi z pieczarkami i cebulą? Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż wypłyną na górę. Gotowe pierogi z pieczarkami podajemy solo lub z okrasą.

istock

