Porady:
- W naszym przepisie wykorzystaliśmy ciasto na pierogi bez jajka. Możecie je dodać. Jajko sprawi, że ciasto nie będzie tak łatwo wysychać, ale może być trochę mniej delikatne.
- Masło w cieście na pierogi można zastąpić 15 ml oleju.
- Zgodnie z ideą zero waste, gdy zostanie nam nieco ciasta, możemy je zamrozić. Należy je przełożyć do szczelnego foliowego woreczka, np. zamykanego strunowo. Po rozmrożeniu ciasto na pierogi jest gotowe do ponownego wykorzystania.
- Zamrozić możemy także ser na nadzienie oraz gotowe pierogi na słodko.
- Do pierogów z twarożkiem świetnie pasują świeże truskawki, maliny, porzeczki, borówki i jagody. Można także zrobić z nich sos, mieszając owoce z jogurtem (lub śmietaną) i odrobiną cukru pudru.
- Nadzienie na pierogi na słodko najlepiej wychodzi z twarogu pełnotłustego, ale z powodzeniem możecie wykorzystać też twaróg chudy czy nawet gotowy serek kremowy.
- Ekstrakt możecie zastąpić cukrem waniliowym, najlepiej przygotowanym samodzielnie z miąższu z laski wanilii.
Notka redakcyjna:
Czym polać pierogi z serem na słodko?
Pierogi z serem na słodko znakomicie sprawdzą się w roli obiadu w upalny dzień. Można je serwować na wiele różnych sposobów:
- z cukrem zwykłym lub pudrem,
- ze słodką śmietaną, z bitą śmietaną,
- z czekoladą lub sosem waniliowym,
- z sosami owocowymi – na zimno, np. w postaci truskawek zmiksowanych w blenderze lub na ciepło – podsmażonych na patelni.
Świetnie smakują również bez żadnych dodatków, za to ze szklanką domowego kompotu do picia – z jabłek, rabarbaru lub agresu.
Pierogi z serem na słodko light
Pierogi z twarogiem na słodko to niestety dość kaloryczne i wysokowęglowodanowe danie. Istnieje jednak kilka sprawdzonych sposobów na to, by uczynić je nieco bardziej dietetycznymi.
Zamiast pełnotłustego twarogu, możemy wykorzystać chudy twaróg bądź serek kremowy z mniejszą zawartością tłuszczu. Mniej kaloryczne będą również wersje bez dodatków lub z jogurtem naturalnym zamiast słodkiej śmietany kremówki.
Gotowane pierogi z serem białym na słodko będą z pewnością o wiele lżejsze niż pierogi odsmażane na patelni.
Co zrobić, żeby pierogi z serem nie sklejały się po ugotowaniu?
Poniżej kilka wskazówek, dzięki którym pierogi zachowają swój ładny kształt po ugotowaniu:
- do wody na pierogi dodajcie 15 ml oleju. Można je także skropić olejem po ugotowaniu lub delikatnie natłuścić masłem,
- przelejcie je zimną wodą – wystarczy zanurzyć je w zimnej wodzie na ok. 1 min. Nie róbcie tego, jeśli planujecie od razu podać pierogi na talerze. Najlepiej smakują prosto z garnka, kiedy są jeszcze ciepłe,
- rozłóżcie je na płasko. Jeśli planujecie zamrozić pierogi z serem na słodko, włóżcie je na tacy do zamrażalnika. Po 30 min, możecie je przełożyć do woreczków lub pojemników, mając pewność, że nie posklejają się ze sobą.
Więcej cennych wskazówek odnośnie pierogów znajdziecie w naszym artykule pt. Jaka mąka na pierogi? Podpowiadamy, jaki typ mąki na pierogi wybrać, aby wyszły jak u Magdy Gessler.