
Pierogi z serem i szpinakiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka pszenna: 400 g
- woda: 320 ml
- sól: 3 g
- twaróg: 500 g
- szpinak: 400 g
- czosnek: 2 ząbki
- masło: 15 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie farszu: szpinak myjemy w zimnej wodzie, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Twaróg kruszymy w miseczce. Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy chwilę czosnek. Dodajemy szpinak i przesmażamy, aż zmniejszy objętość, a płyn wyparuje. Po lekkim przestudzeniu łączymy z twarogiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
krok 2
Przygotowanie ciasta na pierogi: mąkę łączymy z solą i ciepłą wodą, zagniatając elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko i wycinamy kółeczka. Do każdego dodajemy po łyżeczce farsz szpinakowo-serowego. Sklejamy.
krok 3
Gotowanie i podanie pierogów: pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy po około 2 minutach wypłyną na wierzch, odcedzamy i podajemy solo lub np. ze smażoną, duszoną cebulką.

