Kolejny eksperyment pierogowy...
Składniki:
ciasto
(wychodzi okolo 30 pierogow)
-3 szklanki maki;
-1 lyzka oleju;
-1 jajko;
-goraca woda;
farsz
-250g twarogu;
-200g twardego, boalego sera salatkowego, typu feta (moze byc supermarketowa podrobka);
-2 lyzki cebulki, drobniutko posiekanej, usmazonej na zloty kolor i dobrze osaczonej z tluszczu na papierowym reczniku;
- hojna szczypta pieprzu;
- sol - delikatnie i do smaku, bo ser salatkowy lubi byc bardzo slony;
Kroki przygotowania:
Make, olej i jajko wrzucic do miski. Wlewajac goraca wode wyrobic miekkie i elastyczne ciasto. Zostawic na boku, owiniete w sciereczke, az bedzie potrzebne.
Na farsz: wlozyc oba sery do miski i dokladnie rozgniesc widelcem lub lyzka, na gladka mase. Wrzucic cebulke, pieprz i sol (ostroznie!) i dobrze wymieszac.
Ciasto rozwalkowac cieniutko - 3mm. Wykrawac kolka (u mnie o srednicy okolo 6cm), nakladac na kazde lyzeczka farszu, zlepiac brzegi. Gotowac we wrzacej wodzie okolo 3-4min od wyplyniecia.
Mrozenie: ostudzic calkowicie; rozkladac pojedyncza warstwa na tacce wylozonej folia kuchenna; wstawic do zamrazarki - najlepiej na noc; zamrozone rozkladac do woreczkow w ilosci wystarczajacej na 1-2 porcje.
Rozmrazanie: zostawic w temperaturze pokojowej do rozmarzniecia, odgrzewac na goracej patelni z odrobina oleju, lub wrzucac na 1-2min do gotujacej sie wody.
1 z 1

pierogi_z_serem_na_slono
Pierogi z serem na slono


