
Wegańskie pierogi z soczewicą i pieczarkami
- pieczarki: 500 g
- mąka pszenna: 1 kg
- olej: 120 ml
- olej rzepakowy: 3 łyżki stołowe
- woda: 400 ml
- soczewica: 1 szklanka
- cebula: 1 szt.
- sól: 2 łyżeczki
- pieprz czarny: 1 łyżeczka
- tymianek: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżeczka
- oregano: 1 łyżeczka
- ziele angielskie: 3 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Przystępując do przygotowania pierogów z soczewicą i pieczarkami, zaczynamy od zrobienia ciasta. W tym celu łączymy mąkę z olejem i 1 łyżeczką soli. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy wody. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Jak gotować soczewicę? Zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy do nich liść laurowy, ziele angielskie i posiekany czosnek. Wrzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Po tym czasie odcedzamy soczewicę wyciągamy ziele, liście laurowe i solimy. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy ją na rozgrzanym oleju a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Solimy, pieprzymy i dodajemy pozostałe przyprawy. Wysmażone pieczarki mieszamy z soczewicą. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

istock krok 2
Ciasto na wegańskie pierogi rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Szklanką wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczką farsz składamy na pół i sklejamy dokładnie brzegi. Jeżeli ciasto nie chce się sklejać możemy zwilżyć brzegi odrobiną wody. Jeżeli chcemy przygotować okrągłe pierogi (podobne do raviolo) nakładamy farsz na jeden krążek z ciasta przykrywamy go drugim krążkiem i sklejamy na brzegach. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju i łyżeczką soli. Do gotującej się na wolnym ogniu wody wrzucamy pierogi. Gotujemy je aż wypłyną. Następnie wykładamy je na talerze. Jeśli chcemy podać je później, hartujemy pierogi zimną wodą, wykładamy na talerz i polewamy odrobiną oleju, aby się nie posklejały.

istock

