
Pierogi z truskawkami
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Możemy je też wyjąć wcześniej wyjąć z lodówki, żeby zmiękło, nie trzeba go wtedy rozpuszczać i studzić. Oprócz tego gotujemy wodę i zostawiamy do wystygnięcia, będzie nam potrzebna lekko ciepła.
krok 2
Ciasto na pierogi: do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wlewamy masło, dodajemy szczyptę soli, dolewamy wodę. Ciasto mieszamy, a potem zagniatamy ręcznie. Może wyjść lekko klejące i jest to zupełnie normalne. Robimy z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
krok 3
Truskawki: płuczemy je pod bieżącą, zimną wodą. Usuwamy szypułki. Owoce osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na mniejsze kawałki.
krok 4
Wałkowanie ciasta: stolnicę obsypujemy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3 części. Pierwszą partię przekładamy na stolnicę, pozostałe przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły. Wałkujemy ciasto na cienkie płaty - proces powtarzamy z kolejnymi porcjami. Wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki.
krok 5
Formowanie pierogów: na środek ciasta nakładamy porcję truskawek - mniej więcej tyle, ile zmieści się na łyżeczce. Składamy na pół i sklejamy boki. Robimy falbanki, które wzmocnią łączenie ciasta. Gotowe pierogi z truskawkami odkładamy na bok, przykrywamy je ściereczką, aż do ulepienia wszystkich porcji. Powinno wyjść nam ok. 50 pierogów.
krok 6
Gotowanie pierogów: do dużego garnka wlewamy wodę, lekko solimy - doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy porcjami, po około 15 sztuk. Gotujemy na małym ogniu. Mniej więcej po minucie pierogi wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotujemy je jeszcze przez około 4 minuty. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz.
krok 7
Podanie: gotowe pierogi z truskawkami polewamy śmietaną i posypujemy cukrem. Jemy na ciepło.

