Reklama

Uwielbiam tuńczyka w różnych daniach. Jako farsz do pierogów smakuję wyśmienicie.

Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki
szczypta soli
woda
kostka warzywna/drobiowa
Nadzienie:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
natka pietruszki
ew. 2 jajka
oliwa
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy, wrzucamy do miski, dodajemy podsmażone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na koniec siekamy pęczek pietruszki i dodajemy do masy. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy krążki, nadziewamy farszem i zamykamy każdy pierożek. Kostkę warzywną/drobiową wrzucamy do wody, zagotowujemy i wtedy wkładamy pierogi. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy i przelewamy oliwą. Do farszu można dodać 2 ugotowane i pokrojone w kostkę jajka.

Reklama

Notka redakcyjna:

Jeśli lubisz pierogi z rybą, to zachęcamy do przygotowania także aksamitnych pierogów z łososiem. Ponadto polecamy również pierogi z grzybami, a najbardziej wyśmienite pierogi z kurkami oraz klasyczne pierogi z pieczarkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama