Reklama

WSPANIAŁE PIEROGI MOJEJ BABCI

Składniki:

2 kg ziemniaków
1 kg sera białego pół tłustego
1,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 szk wody
2 jajka
cukier waniliowy
sól
jogurt owocowy

Kroki przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,studzimy i przekręcamy przez maszynkę.Po trochu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy wodę cały czas wyrabiajac ręka tak długo az ciasto będzie elastyczne i niebedzie lepiło sie do reki.Ser mięszamy z jajkiem i cukrem waniliowym.Ciasto formujemy na placek wielkości dloni,w środek kładziemy ser i zaklejamy ciasto brzegami i formujemy pierogi.W garnku gotujemy wode,solimy.wrzucamy pierogi tak aby sie nieposklejaly i na malym ogniu gotujemy ok 5min.Wyjmujemu na talerz i polewamy jogurtem lub śmietana według uznania.

Reklama

Notka redakcyjna:

Jeśli lubisz tradycyjne smaki, to zachęcamy to przygotowania również pierogów z tartych ziemniaków. Fankom i fanom także nowoczesnych smaków, polecamy zielone pierogi z puree z pietruszkowo-ziemniaczanym. Z prostych i klasycznych przepisów rekomendujemy pierogi z żółtym serem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama