
Empanadas (pierogi meksykańskie)
- mąka: 350 g
- olej: 100 g
- oliwa z oliwek: 100 ml
- jajka: 1 szt.
- żółtko: 1 szt.
- mleko: 50 ml
- woda: 50 ml
- koncentrat pomidorowy: 40 g
- sól: 5 g
- cebula: 1 szt.
- mięso mielone wołowe: 500 g
- pomidor: 3 szt.
- orzechy piniowe: 75 g
- rodzynki: 50 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy olej i oliwę oraz jajko, wyrabiamy ciasto, dolewając powoli mleko i wodę, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Odstawiamy, aby odpoczęło, na 1 godz.

iStock krok 2
Cebulę obieramy, siekamy drobno i szklimy na oliwie. Do chwili dodajemy mięso i szybko podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Wrzucamy piniole, sułtanki, przyprawiamy solą i pieprzem.

iStock krok 3
Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy krążki ciasta o średnicy 15 cm. Na połowę każdego z krążków kładziemy porcję farszu i delikatnie łączymy brzegi pierogów, zgniatając palcami lub brzegiem widelca, aby się dobrze zamknęły.

iStock krok 4
Za pomocą pędzelka smarujemy pierogi rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min i podajemy na zimno lub na gorąco.

istock

