
Pierożki dim sum
- mąka pszenna: 300 g
- sól: 12 g
- woda: 200 ml
- olej: 30 ml
- mąka ziemniaczana: 50 g
- mięso mielone wieprzowe: 300 g
- krewetki: 150 g
- bambus: 100 g
- kiełki fasoli mung: 50 g
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- kolendra: 0.5 pęczka
- korzeń imbiru: 10 g
- olej sezamowy: 30 ml
- papryka chili: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: wodę zagotowujemy. Łączymy w miseczce mąkę pszenną z połową łyżki soli (około 8 g). Dodajemy wrzątek. Mieszamy masę łyżką. Czekamy, aż trochę przestygnie i wyrabiamy z niej gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Tworzymy z niego wałek. Przykrywamy go i odstawiamy na 30 minut.
krok 2
Farsz: krewetki oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki. Kolendrę, szczypiorek i papryczkę chili myjemy i siekamy. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce. Pędy bambusa odsączamy z zalewy, a kiełki fasoli sparzamy. Kroimy je na mniejsze części. Łączymy wszystkie składniki z mięsem mielonym. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i olejem sezamowym.
krok 3
Formowanie pierożków: blat kuchenny lub stolnicę podsypujemy mąką ziemniaczaną. Z przygotowanego ciasta odrywamy niewielkie kawałki i rozwałkowujemy je na bardzo cienkie krążki. Na każdym z nich rozsmarowujemy olej i układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy krawędzie tak, żeby powstała mała sakiewka.
krok 4
Gotowanie: wkładamy pierożki dim sum z wieprzowiną i krewetkami do bambusowego koszyczka. Umieszczamy go nad garnkiem z gotującą się wodą i przykrywamy. Gotujemy sakiewki przez około 20 minut. Wyjmujemy jeden pierożek i upewniamy się, czy jest gotowy. Danie serwujemy z sosem sojowym.

