Pierożki
Składniki:
600g mąki
gorąca woda
sól, pieprz
4 cebule
kawałek wędzonego boczku
4 ziemniaki
30g białego sera
Kroki przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się )
Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku.Sklejone wrzucić do wrzątku i od wypłynięcia gotować jeszcze 2 - 3min i są gotowe.
Boczek podsmażyć z posiekaną cebulą, polać pierogi i ...................
Smacznego
1 z 1

pierozki_http_gazdzinkawarzy_blogspot_com
Pierożki http://gazdzinkawarzy.blogspot.com/
Porady:
Zobacz też: kruche pierożki z kapustą i grzybami


