Reklama

Indyjskie pierożki z nadzieniem warzywnym to świetny przepis na oryginalny obiad. Pyszne i aromatyczne. Przepis na pierożki samosa jest całkowicie wegański!

Składniki:

Ciasto:3,5 szklanki mąki4 łyżki oliwy3/4 szklanki wody1 łyżeczka soli Farsz:300g ugotowanego kalafiora2 ugotowane marchewki100g groszku konserwowego1 cebula1 łyżka czarnuszki1 łyżka kuminu1 łyżka curry1 łyżeczka imbiru1 łyżeczka kolendrysól1-2 łyżeczki chilli1 łyżka oliwy Sos miętowy:1 pęczek mięty200g jogurtu greckiego lub sojowegosól

Kroki przygotowania:

CiastoDo mąki dodajemy przyprawy i oliwę. Następnie stopniowo dolewamy wody. Zagniatamy ciasto. FarszNa rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czarnuszką na szklisto. Dodajemy je, oraz resztę przypraw, do ugotowanych i pokrojonych w drobną kostkę warzyw. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. PierogiZ ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozwałkowujemy je na okrągłe placki i każdy dzielimy na 2 połówki. Brzeg od strony przecięcia smarujemy wodą, formujemy tubkę i dokładnie sklejamy. Nadziewamy tubkę farszem, brzeg smarujemy wodą i sklejamy. Brzeg skręcamy w "warkoczyk". Pieczemy pierogi w temp. 200 stopni przez ok. 30min. Do piekarnika wkładamy również naczynie z wodą, aby ciasto pierogów nie przesuszyło się. Możemy też smażyć je na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. SosWszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Reklama

Porady:

Zobacz też: Kruche pieczone pierożki z serem kozim

Notka redakcyjna:

Jeśli masz ochotę na pierogi pieczone, ale tym razem z mięsem to zachęcamy do spróbowania pierogów pieczonych z wieprzowiną. Fankom i fanom kuchni świata rekomendujemy z kolei tatarskie pierogi - czebureki. Z innych przepisów wegetariańskich polecamy natomiast pierogi z pieczarkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama