
Pierogi z bakaliami
- suszone śliwki: 150 g
- migdały: 25 g
- skórka pomarańczowa: 10 g
- herbata: 3 łyżki stołowe
- brandy: 1 łyżka stołowa
- cukier puder: 4 łyżki stołowe
- jajka: 2 szt.
- śmietana: 2 szklanki
- mąka: 3 szklanki
- cukier: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
Sposób przygotowania
krok 1
Farsz: Suszone śliwki płuczemy, a natępnie moczymy w herbacie z dodatkiem brandy przez godzinę. Skórkę pomarańczową mieszamy z posiekanymi migdałami. Śliwki odsączamy i nadziewamy przygotowaną masą.

iStock krok 2
Ciasto: Śmietanę miksujemy z 1 jajkiem i cukrem. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą i proszkiem do pieczenia. W mące robimy dołek i wlewamy do niego masę śmietanowo-jajeczną. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na godzinę.

Fotolia krok 3
Pieczenie: Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy w niego małe kwadraty. Na każdym kwadraciku kładziemy jedną nadzianą śliwkę i składamy na pół po przekątnej (tak, by wyszły trójkąciki). W miseczce roztrzepujemy 1 jajko, smarujemy nim każdy trójkącik, układamy na blasze i pieczemy przed 15-20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy pierożki cukrem pudrem.

fot. iStock

