Reklama

Pierogi z bakaliami są pysznym pomysłem na deser, szybką przekąskę lub obiad na słodko. Dodatek suszonych owoców i orzechów sprawia, że to danie pachnie świętami, ale warto przygotowywać je znacznie częściej niż tylko na Boże Narodzenie. Zobaczcie, jak upiec pierogi z aromatycznym, słodkim farszem!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Farsz: Suszone śliwki płuczemy, a natępnie moczymy w herbacie z dodatkiem brandy przez godzinę. Skórkę pomarańczową mieszamy z posiekanymi migdałami. Śliwki odsączamy i nadziewamy przygotowaną masą.

    iStock

  • krok 2

    Ciasto: Śmietanę miksujemy z 1 jajkiem i cukrem. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą i proszkiem do pieczenia. W mące robimy dołek i wlewamy do niego masę śmietanowo-jajeczną. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na godzinę.

    Fotolia

  • krok 3

    Pieczenie: Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy w niego małe kwadraty. Na każdym kwadraciku kładziemy jedną nadzianą śliwkę i składamy na pół po przekątnej (tak, by wyszły trójkąciki). W miseczce roztrzepujemy 1 jajko, smarujemy nim każdy trójkącik, układamy na blasze i pieczemy przed 15-20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy pierożki cukrem pudrem.

    fot. iStock

Porady:

  • Jeśli nie mamy suszonych śliwek, te pierogi na słodko można też zrobić w wersji z daktylami lub morelami.
  • Zamiast brandy, do herbaty można dodać też odrobinę koniaku lub amaretto.
  • Pieczone pierogi będą świetnie smakowały w towarzystwie roztopionej czekolady lub sosu waniliowego.
  • Ciasto na pierogi pieczone może być przygotowane na różne sposoby. Świetnie smakują zarówno pierogi na cieście kruchym, francuskim, jaki i drożdżowym.
  • Zamiast migdałów można użyć orzechów włoskich, laskowych albo nerkowców.
  • Farsz do pierogów z suszonych śliwek warto przyprawić odrobiną cynamonu, kardamonu i imbiru

Notka redakcyjna:

Pierogi na słodko - inne przepisy

Pierogi z bakaliami to nie jedyna opcja na słodkie pierogi. Jeśli szukacie inspiracji na przepis na pierogi na słodko, wypróbujcie różne warianty smakowe. Klasyką deserowych pierogów są oczywiście te z serem, ale warto wypróbować też pierogi czekoladowe! W sezonie letnim najlepiej smakują pierogi z jagodami lub truskawkami. Z kolei jesienią polecamy pierogi ze śliwkami albo jabłkiem. Natomiast zimą, szczególnie w okresie świątecznym, sprawdzą się pierogi z makiem.

Inne przepisy na pierogi pieczone

Pierogi z pieca można przygotować z przeróżnymi farszami na słodko i słono. Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe i wypełnić je pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami czy kurkami. Innym wariantem są pierogi na cieście francuskim, które najpyszniej smakują z łososiem lub z roztopionym, ciągnącym się serem w środku. Kruche pierogi świetnie wychodzą z nadzieniem meksykańskim lub z kurczakiem. Dobrym pomysłem są też pierożki jak włoskie calzone. Do wszystkich tych wytrawnych pieczonych pierogów warto przygotować pyszny sos. Najlepszym wyborem będzie sos czosnkowy, ziołowy lub jogurtowy.

Jak zrobić pierogi pieczone?

Ciasto na pierogi pieczone w piekarniku lepimy tam samo jak te do gotowania, formując je z kółka, złożonego na pół. Jednak kształtów i sposobów lepienia jest bardzo dużo, mogą to być trójkąty, prostokąty, a nawet kopertki lub sakiewki. Ile piec pierogi w piekarniku? Czas pieczenia zależy od tego, jakiego ciasta używamy, ale zwykle wystarczy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Aby pierożki pięknie się zarumieniły, przed wstawieniem do piekarnika watro je posmarować rozmąconym jajkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama