
Pierogi z kurczakiem empanadas
- mąka: 500 g
- masło: 120 g
- jajka: 5 szt.
- sól: 7 g
- piwo: 300 ml
- mleko: 5 ml
- cebula: 4 szt.
- olej: 10 ml
- filet z kurczaka: 500 g
- pieprz czarny: 3 g
- bazylia: 3 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
- słodka papryka: 3 g
- oregano: 3 g
- czosnek granulowany: 3 g
- papryka: 1 szt.
- pomidor: 1 szt.
- zielone oliwki: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na pierogi: mąkę zagniatamy z miękkim masłem, dwoma żółtkami i łyżeczką soli. Wyrabiając ciasto, powoli wlewamy piwo. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco elastyczne może dodać go więcej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto odstawiamy na godzinę, żeby odpoczęło.
krok 2
Przygotowanie farszu: obieramy cebule i siekamy je. Myjemy paprykę i pomidor, kroimy w kostkę. Oliwki, bez pestek, kroimy w krążki. Gotujemy jajka na twardo.
krok 3
Doprawianie: posiekane cebule podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso, mieszamy. Jeśli farsz zacznie przywierać możemy dodać więcej oleju. Dusimy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku. Dodajemy paprykę i pomidor. Całość dusimy do miękkości. Następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajka ugotowane na twardo i oliwki. Farsz pozostawiamy do wystudzenia.
krok 4
Lepienie: ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2 mm. Wykrawamy kółka o średnicy 15 cm. Następnie nakładamy po łyżce farszu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jednym rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
krok 5
Pieczenie: pierogi z kurczakiem pieczemy ok. 40 min. w pierniku rozgrzanym do temp. 180°C (opcja góra–dół) na środkowej półce.

