Pierożki z mięsem i kaszą gryczaną
Smakowite pierożki dla wszystkich łakomczuchów
Składniki:
na ciasto
450 gr mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 ml wrzątku
nadzienie;
300 gr mięsa mieszanego (pieczony kurczak, gotowana wieprzowina,mielone)
2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
200 gr grzybów mrożonych (podgrzybki)
1 jajko
sól
pieprz
zioła prowansalskie
majeranek
pół łyżeczki imbiru
pół cebuli
2 łyżeczki imbirowego sosu Tao-Tao
Kroki przygotowania:
Mięso mielone przysmażyć z cebulą i grzybami, dodać sól, pieprz, imbir i zioła prowansalskie.
Przestudzić.. Do pojemnika robota włożyć mięso pieczone i gotowane, zmielić, dodać przysmażone mięso z grzybami, oraz jajko i sos imbirowy, wszystko dobrze zmielić.
Zmielone nadzienie wymieszać z kaszą gryczaną.
Przygotować ciasto;
Mąkę wymieszać z proszkiem i olejem zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Kiedy odrobinę przestygnie zagnieść ciasto ..
Wałkować, wycinać szklanką krążki i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i przyrumienioną cebulką.


