wspaniałe danie na rodzinny objad
Składniki:
pierś z indyka (1200 g)
200 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
250 g szarotek
200 g małych pieczarek
strąk zielonej papryki
3 łyżki masła
2 łyżki śmietany kremówki
1/2 l rosołu (z kostki)
łyżka przecieru pomidorowego
1/8 l czerwonego wina
pieprz biały
sól
Kroki przygotowania:
Pierś natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem.
Obłożyć ciasno plastrami boczku.
Obwiązać nicią.
Szalotki i pieczarki obrać i umyć.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.
Masło rozgrzać.
Obsmażyć w nim mięso z każdej strony.
Dodać warzywa.
Chwilę wszystko razem smażyć.
Zalać połową rosołu.
Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C.
Wstawić do niego brytfankę z mięsem i warzywami.
Piec ok 75 minut, wygotowany sos uzupełniając rosołem.
Pieczeń wyjąć.
Zdjąć nici.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Do sosu z warzywami dodać wino.
Zagotować.
Połączyć z przecierem pomidorowym i śmietaną.
Doprawić solą i białym pieprzem.
Przelać do sosjerki.
Pieczeń podawać pokrojoną w plastry i ugarnirowaną ugotowanymi brokułami.


