Pierś z gęsi
- pierś z gęsi: 2 szt.
- sok z cytryny: 45 ml
- miód: 50 g
- tymianek: 9 g
- sól: 7 g
- czosnek granulowany: 6 g
- słodka papryka: 4 g
- cebula: 1 szt.
- jabłka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Pierś: oczyszczamy z błonek. Robimy nacięcia w skórce na krzyż. Do tej czynności przyda nam się naprawdę ostry nóż, inaczej tylko postrzępimy miękki wierzch piersi. Uważajmy, żeby nie dotrzeć przy tym do warstwy mięsa. Nacięcia pozwolą efektywniej zamarynować gęsinę, a podczas pieczenia sprawią, że ze skórki wytopi się tłuszcz i stanie się chrupiąca.

foodie.by.bb krok 2
Przyprawy: umieszczamy w miseczce sok z cytryny, miód, sól, tymianek, czosnek granulowany i słodką paprykę. Pierś z gęsi pieczona tradycyjnie często doprawiana jest też rozmarynem, estragonem, jałowcem lub ziołami prowansalskimi. Miód możemy zastąpić syropem wiśniowym lub porzeczkowym. Dokładnie mieszamy marynatę, żeby połączyć wszystkie składniki.

foodie.by.bb krok 3
Marynowanie: starannie nacieramy pierś aromatyczną mieszanką. Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc (8 godzin). Czas marynowania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania. Pieczenie gęsi można też poprzedzić moczeniem jej w solance (1 łyżka soli na szklankę wody) przez 2–3 godziny. Ten proces sprawia, że mięso wychodzi soczyste i delikatne.

foodie.by.bb krok 4
Pieczenie: wyjmujemy pierś gęsi z lodówki godzinę wcześniej, żeby ogrzać ją do temperatury pokojowej. Nastawiamy piekarnik na 180°C (tryb góra-dół). W międzyczasie przygotowujemy cebulę – obieramy ją i kroimy w piórka – oraz jabłko – myjemy je, pozbawiamy gniazda nasiennego i dzielimy na ósemki. Najlepiej wykorzystać kwaskową odmianę, na przykład szarą renetę. Wkładamy dodatki na spód brytfanki. Na nich umieszczamy mięso. Pieczemy przez około 45 minut. Czas ten można modyfikować w zależności od wielkości filetu i upragnionego stopnia wysmażenia. Pod koniec zdejmujemy przykrywkę, żeby zrumienić skórkę.

foodie.by.bb krok 5
Podanie: zanim podzielimy mięso na porcje, pozwalamy mu odpocząć w ciepłym miejscu przez 15 minut. Inaczej pieczona pierś z gęsi straci wszystkie soki i stanie się sucha. Kroimy ją w plastry. Cebulę i jabłko miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy do smaku i podajemy w formie sosu. Gęsinę warto serwować w towarzystwie takich dodatków jak kopytka lub pieczone ziemniaczki. Pasują do niej także zasmażane buraczki, surówka z czerwonej kapusty lub liście sałat z dressingiem balsamicznym.

foodie.by.bb


